Hlavní obsah

Mám velikou radost, řekl Zeman po zvolení Trumpa

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman má radost ze zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Uvedl to na středeční tiskové konferenci. Zeman ocenil mimo jiné jasný způsob Trumpova vyjadřování a pozval jej na návštěvu do ČR.

Prezident Zeman ke zvolení Donalda TrumpaVideo: Novinky

 
Článek

„Mám velikou radost z výsledku amerických prezidentských voleb,” přiznal Zeman a připomněl, že jako jeden z mála evropských politiků mu před volbami vyjádřil veřejnou podporu.

„Vážím si i způsobu vystupování Donalda Trumpa, který mluví jasně, někdy drsně, ale srozumitelně,” dodal prezident a odsoudil „politickou korektnost” jako sbírku „nicneříkajících frází”. Souhlasí rovněž s Trumpovými názory na migraci i boj s mezinárodním terorismem.

Spory s velvyslancem

Trumpovi pogratuloval a pozval jej k návštěvě ČR. Vztahy obou zemí se podle něj dále zlepší a nebudou zatíženy nedorozuměními, uvedl s poukazem na nynějšího amerického velvyslance Andrew Schapira. Ten jej loni kritizoval za plánovanou cestu do Moskvy. Zeman následně vyslovil obavu že Schapiro má dveře na Hrad zavřené.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Ve středu pak naopak poukázal na to, že se Schapiro jako jeden z mála velvyslanců nezúčastnil hradních oslav 28. října. Toto tvrzení americká ambasáda podle ČTK odmítla s tím, že velvyslanec byl na ceremoniálu ve Vladislavském sále přítomen.

Zeman rovněž opět kritizoval média a zpochybnil relevanci předvolebních průzkumů.

České znění blahopřejného dopisu, který zaslal prezident Miloš Zeman Donaldu Trumpovi ke zvolení americkým prezidentem
Vážený pane zvolený prezidente, s velkou radostí se připojuji ke gratulacím k Vašemu zvolení prezidentem Spojených států amerických. Když jsem Vám během vypjaté předvolební kampaně jako jeden z mála evropských lídrů vyjadřoval podporu, věděl jsem, že ve Vaší osobě by Spojené státy zvolily prezidenta s novým a neotřelým pohledem na celou řadu politických témat. Mí političtí oponenti mě nazývali „českým Donaldem Trumpem“, protože si povšimli, že s Vámi sdílím stejný pohled na boj proti terorismu a takzvanému Islámskému státu nebo globální migraci. Přiznávám, že jsem vždy byl na tuto nálepku hrdý a nikdy jsem ji nepovažoval za urážku. Dlouho před volebním dnem jsem byl také přesvědčen, že Vaším zvolením bude započata nová fáze česko-amerických vztahů a transatlantické spolupráce. Dobré vztahy mezi našimi zeměmi mají dlouhou tradici. Ve Spojených státech žije největší česká krajanská komunita v zahraničí. Vaše země je největším mimoevropským obchodním partnerem českých exportérů. Česká republika a USA těsně spolupracují na nejdůležitějších zahraničněpolitických tématech dnešního světa, jako je boj proti terorismu nebo podpora v Sýrii. Naše země sdílí společné hodnoty demokracie a svobody. Spojené státy americké jsou již dlouho naším skutečně strategickým partnerem. Vážený pane zvolený prezidente, Česká republika jakož i já osobně se těšíme, že ve spolupráci s Vámi a Vaší administrativou budeme pokračovat v rozvoji blízkých vztahů mezi našimi zeměmi. Doufám, že brzy navštívíte Českou republiku, kam Vás mám tu čest pozvat. Ještě jednou Vám gratuluji! S úctou Miloš Zeman prezident České republiky
zdroj: Hrad.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám