Hlavní obsah

Maláčová navrhne od příštího roku minimální mzdu 18 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhne, aby od příštího roku stoupla minimální mzda z 15 200 korun na 18 tisíc korun. V roce 2023 by mohla vzrůst až na 20 tisíc. Sdělila to spolu se šéfem sociální demokracie Janem Hamáčkem v pondělí na tiskové konferenci před jednáním vlády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová

Článek

„Potřebujeme, aby každý, kdo pracuje, byl schopný se uživit. Klesla také nezaměstnanost, což je příležitost k tomu, tlačit na růst mezd. Částka 18 tisíc k 1. lednu je reálná,“ sdělila Maláčová.

Pokud by minimální mzda vzrostla o 2800 korun, jak plánuje Maláčová, zvedla by se zhruba o 18 procent.

Zkrácení pracovní doby? Svazy jsou proti

Ekonomika

Šéf ČSSD Hamáček k tomu uvedl, že je potřeba skončit s levnou prací. „Zdražování potravin v České republice je enormní, pětina domácností si nemůže dovolit výdaj přes 10 tisíc,“ upozornil.

Sociální demokraté argumentují také tím, že na Slovensku a v Polsku částka roste víc a je vyšší než v ČR. „Pokud nám země jako Slovensko a Polsko utečou, tak ČR bude jedinou zemí, kde zůstanou montovny. A s doháněním Západu se můžeme rozloučit,” uvedl Hamáček.

Výraznější navýšení minimální mzdy požadují odbory. Zaměstnavatelé jsou naopak pro mírnější přidání, a to nejvýš několik stokorun. Poukazují na dopady koronavirové krize na firmy. Podle podnikatelů by se nejnižší výdělek měl zvedat jako ostatní mzdy a ohled by se měl brát i na kondici ekonomiky.

Minimální mzda vzroste na 15 200 korun

Ekonomika

O minimální mzdě bude jednat tripartita. V minulých letech shodu nenašla. Rozhodovala pak vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám