Hlavní obsah

Zkrácení pracovní doby? Svazy jsou proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkrácení pracovní doby by zatížilo české podnikatele při vypořádání se s krizí po pandemii. Zvýšení minimální mzdy by zase mohlo vést k propouštění části pracujících s nejnižší mzdou. V úterý to uvedla Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) v reakci na návrhy poslanců ČSSD.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ti chtějí prosadit zkrácení týdenní pracovní doby ze 40 hodin na 37,5 hodiny, tedy o půl hodiny denně. Navrhují i navýšení minimální a zaručené mzdy a příplatku za práci ve ztíženém pracovním prostředí.

Jsme tradiční strana, která umí řešit krize, rozjela ČSSD kampaň

Domácí

„AMSP ČR nepovažuje návrh některých poslanců ČSSD za vhodný v současné ekonomické a pandemické situaci,“ stojí v prohlášení.

Varuje také před snahou poslanců, kteří podle nich chtějí zneužít legislativní nouze a prosadit návrh bez řádného projednání. Soc. dem. také navrhuje pět týdnů dovolené pro všechny zaměstnance, totéž předložili i komunisté.

Španělsko zkusí proti covidu čtyřdenní pracovní týden

Zahraniční

Nápady od odborů

„To nejsou návrhy sociálních demokratů, ale okopírované nápady odborářských lobbistů, které mají zaplatit zaměstnavatelé. Ti nerozumí tomu, proč je politici hodlají zatížit v době, kdy se všichni budou muset vyrovnat s dopady pandemie a kdy taková opatření dopadnou hlavně na ty nejmenší podniky, které jsou ekonomicky nejzranitelnější,“ řekl Právu mluvčí Hospodářské komory ČR Miroslav Diro.

Podle něj jsou liché argumenty ČSSD, KSČM či odborů, že v západních zemích zaměstnanci odpracují méně hodin a mají delší dovolené než Češi. „Zapomenou ale vždy dodat, že tolik zmiňované Německo má produktivitu práce, které jsme u nás ještě nedosáhli,“ dodal.

Zaměstnavatelé zatím propouštění neplánují, někteří chtějí nabírat

Ekonomika

Výběr článků

Načítám