Hlavní obsah

Majitel domu v Přednádraží podal na nájemníky trestní oznámení

Právo, ČTK, tom, den
Ostrava

Majitel domů v ostravském ghettu Přednádraží Oldřich Roztočil podal trestní oznámení na lidi, kteří tam žijí v jediném dosud obyvatelném domě. Chce, aby se ihned vystěhovali, původně měli lhůtu do pátečního odpoledne. V domě ale dál zůstává okolo 30 lidí, kteří ho opustit odmítají.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Podnikatel Oldřich Roztočil při sepisování nových nájemních smluv pro obyvatele domu číslo osm v Přednádraží s romským aktivistou Kumarem Vishwanathanem (vpravo)

Článek

Majitel domu přitom s nimi sám v pondělí podepsal nové smlouvy, nepodařilo se mu ale změnit stanovisko stavebního úřadu. Dům tak dál není zapsán jako bytový dům, ale jako takzvaná jiná stavba, a nesmí se v něm tedy bydlet. [celá zpráva]

"Na policii jsem podal v pátek v 18:00 trestní oznámení, protože jednak nechci, aby v tom domě bydleli, a jednak tam bydlet ani nesmí, protože to je zakázáno. Policie mi řekla, ať dodám dokumenty, že tam ti lidé být nesmí," řekl Roztočil. Řekl, že teď řeší, jak nájemníky dostat z domu, protože policie tam rozhodně nezasáhne.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Lidé čekali venku, co se po 17 hodině bude dít. Nikdo je ale vystěhovat nepřišel.

Policejní mluvčí Gabriela Holčáková potvrdila, že policie ve věci Přednádraží přijala podání. "Věc není v této chvíli právně kvalifikována. Oznamovatel byl vyzván, aby doložil určité informace. Policie bude shromažďovat informace a pak bude postupovat v souladu se zákonem," řekla Holčáková.

Nečekaná výzva

Podnikatel Oldřich Roztočil vyzval obyvatele k vystěhování v pátek. „Po dnešním jednání na stavebním úřadě centrálního ostravského obvodu a zralé úvaze jsem vyzval obyvatele domu číslo osm, aby jej neprodleně opustili. V opačném případě se budu nucen obrátit na policii. Ostatní záležitosti se budou řešit soudní cestou. Na straně Ostravy není jediná vůle, chtějí kolonii zlikvidovat,“ řekl Právu Oldřich Roztočil.

Podle aktivisty Kumara Vishwanathana, který rodinám z Přednádraží od loňského srpna pomáhá, byli lidé rozhodnutím majitele šokováni.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Obyvatelé Přednádraží při podpisu nových nájemních smluv

"Majitel jim řekl, že mají pondělní nájemní smlouvy hodit do koše a dnes do 17 hodin se vystěhovat. Platit za první tři květnové dny nemusí. Takže to vypadá tak, že v Přednádraží bude pokračovat nelegální stav, co zde byl od srpna," sdělil v pátek odpoledne Vishwanathan s tím, že majitel byl velmi zaskočen jednáním na stavebním úřadě.

"Nastavili mu tam prý tvrdé podmínky. Prý má nechat opravit kanalizaci, přitom soud zatím nerozhodl, komu vlastně patří. Také má prý připravit stavební dokumentaci domů," popisoval situaci aktivista, který hodlá dál za rodiny bojovat. "Budeme se snažit rozhodnutí stavebního úřadu o vystěhování zpochybnit. Zkusíme lidem najít i jiné ubytování," plánoval Vishwanathan.

Roztočil chtěl mít obsazených všech 14 bytů v domě. Rozhodnutí dát lidem v Přednádraží opět smlouvy podnikatel opíral o rozsudek Krajského soudu v Ostravě. Ten zamítl pokutu ve výši 30 tisíc korun, kterou po něm požadoval stavební úřad centrálního ostravského obvodu za nevyklizení domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám