Hlavní obsah

Rodiny z ostravského Přednádraží podepsaly nové nájemní smlouvy

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Obyvatelé z domu číslo osm v ostravském ghettu Přednádraží v pondělí odpoledne podepsali nové nájemní smlouvy v neziskové organizaci Vzájemné soužití. Majitel domu Oldřich Roztočil chce mít zaplněno všech 14 bytů tohoto domu, který se stále opravuje.

Rodiny z ostravského Přednádraží podepsaly nové nájemní smlouvyVideo: Denisa Telaříková, Právo

 
Článek

„Obyvatelných bytů tam je v současnosti 13. Ten neobyvatelný chci nechat opravit a udělat z něj komunitní centrum. Do dalších domů v Přednádraží nikoho stěhovat nehodlám, jsou ve strašném stavu,“ sdělil podnikatel Oldřich Roztočil s tím, že o nájemní smlouvu projevilo zájem 10 z 11 rodin, které v domě číslo 8 dosud bydlely načerno.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Obyvatelé Přednádraží podepsali v pondělí odpoledne nové nájemní smlouvy. Pomáhal jim i romský aktivista Kumar Vishwanathan (na snímku vlevo)

Smlouvu dostali  na dva měsíce od 1. května. Nájemné činí ve všech bytech 5 tisíc korun, 1500 korun je záloha za služby,“ upřesnil majitel domu.

Část nájmu půjde na fond oprav

Podle aktivisty Kumara Vishwanathana se lidé s majitelem domluvili na tom, že celý nájem nepůjde do jeho kapsy. „Část peněz z nájmu půjde do fondu oprav, aby se dům dále mohl dávat dohromady. Ještě pár věcí totiž chybí. Například uzemnit hromosvod a udělat revizi, ale i další věci. Musí se vyřešit puštění elektřiny, voda a také kanalizace,“ popisoval Vishwanathan.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Obyvatelé Přednádraží při podpisu nových nájemních smluv

„Jsem moc rád, že mám smlouvu. V Přednádraží žiju přes 40 let. Je to můj domov. Nechci se stěhovat pryč,“ reagoval po podepsání nájemní smlouvy jeden z obyvatel Přednádraží František Maňkoš s tím, že má trochu strach z toho, aby mu na základě této smlouvy úřad práce přiznal příspěvek či doplatek na bydlení. Domy v Přednádraží jsou totiž v katastru vedeny jako jiná stavba. Podle ostravského úřadu práce je totiž pravděpodobné, že pokud je dům číslo 8 také veden jako jiná stavba, tak by nájemníci na příspěvek na bydlení neměli nárok.

Majitel vychází z verdiktu soudu

Rozhodnutí dát lidem v Přednádraží opět smlouvy, podnikatel opírá o rozsudek Krajského soudu v Ostravě, který zamítl pokutu ve výši 30 tisíc korun, kterou po něm požadoval stavební úřad centrálního ostravského obvodu za nevyklizení domů, které v Přednádraží vlastní. Stejně věc vnímá i šéf Vzájemného soužití Vishwanathan.

„Rozhodnutí soudu interpretujeme tak, že pokud je pokuta nezákonná, tak i to rozhodnutí o vystěhování je nezákonné. Soud svým rozhodnutím zpochybnil způsob, jakým stavební úřad podal návrh o vyklizení budov. Nařízení obsahovalo procesní chyby. Stavební úřad Moravské Ostravy a Přívozu může vydat nové nařízení bez procesních závad, potom to vystěhování musíme respektovat, ale když obsahuje vadu, tak podle nás není platné,“ zdůvodnil rozhodnutí Vishwanathan.

Radnice trvá na platnosti rozhodnutí o vystěhování

Radnice Moravské Ostravy a Přívozu však rozhodnutí soudu vnímá jinak a trvá na tom, že nařízení jejich stavebního úřadu o vystěhování Přednádraží je nadále platné.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Podnikatel Oldřich Roztočil při sepisování nových nájemních smluv pro obyvatele domu číslo osm v Přednádraží s romským aktivistou Kumarem Vishwanathanem (vpravo)

„Nemáme informaci o tom, že by proti němu byla podána žaloba. Vlastník domů se proti nařízení o vyklizení odvolal a naše rozhodnutí o vyklizení bylo odvolacím orgánem (stavebně-správním odborem magistrátu) potvrzeno. Podle našeho názoru se soudní rozhodnutí týká vyklizení částí domů, které vlastník užíval jako kanceláře, a jeho povinnosti tyto prostory vyklidit,“ sdělila mluvčí obvodu Jana Pondělíčková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám