Hlavní obsah

Majetková přiznání podle ČSSD: Prokažte dům nad deset miliónů, auto nad dva

Praha

Lidé, kteří by si pořídili v jednom roce nemovitosti za více než deset miliónů korun, by měli podle představ ČSSD podávat majetková přiznání a doložit, kde na ně vzali peníze. U movitých věcí, jako jsou automobily či letouny, nebo u cenných papírů a podílů v obchodních společnostech by činila hranice pro přiznání dva milióny korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Článek

Příslušný zákon chce sociální demokracie prosadit, pokud bude po volbách vládnout, uvedl její předseda Bohuslav Sobotka.

Pokud by lidé nebyli schopni prokázat, že si na nemovitosti nebo jiné věci vydělali, zaplatili by z dané částky 100procentní daň. Sobotka uvedl, že povinnost by nezasahovala do minulosti, platit by měla od roku 2015. Týkala by se také držení hotovosti nad určitou výši a jejím hlavním cílem by bylo zamezit legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Finanční úřady by navíc podle plánů ČSSD mohly do pěti let od pořízení majetku nabyvatele vyzvat, aby vysvětlil, z jakých prostředků jej nabyl.

Nové představy ČSSD o prokazování původu majetku jsou o něco přísnější než dva návrhy, která tehdy nejsilnější opoziční strana neúspěšně předkládala v minulém volebním období. První z nich uváděl u cenných papírů hranici pět miliónů korun a u nemovitostí zhruba 20 miliónů. Druhý snižoval hodnotu nemovitostí na 15 miliónů korun. Oba návrhy předpokládaly sankční daň 76 procent.

Proti daňovým únikům chce ČSSD bojovat například povinným zavedením registračních pokladen. „Smyslem není jen zlepšení daňového výnosu, ale také lepší ochrana spotřebitelů. Reklamaci lze bez účtenky vyřídit jen těžko,“ uvedl stínový ministr financí Jan Mládek. Konzervativní odhad daňových úniků je podle něho 150 až 200 miliard korun ročně. Cílem ČSSD by bylo omezit je ve dvou letech zhruba o 40 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám