Hlavní obsah

Majetková přiznání manželek narazila na odpor

Právo, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoli vládní politici označují schválení přísnějšího zákona o střetu zájmů za jednu z priorit, jen těžko hledají shodu na jeho konkrétní podobě. Hrany měla obrousit úterní schůzka několika ministrů a dalších politiků s premiérem Jiřím Paroubkem. Otazníky visí nad tím, zda by se měl zákon týkat také manželů a manželek vyjmenovaných činitelů.

Článek

"Těžko se hledají instrumenty, kterými lze přinutit rodinné příslušníky k příslušným úkonům," řekl Právu účastník neformálního setkání, vicepremiér a ministr financí Bohuslav Sobotka. Upozornil na to, že zákon počítá s vysokými pokutami za porušení paragrafů politiky, avšak podle něj je těžké postihovat i manžele.

Další z účastníků debaty, ministr vnitra František Bublan, soudí, že zákon by se měl v každém případě týkat společného jmění manželů.

Co je tedy téměř jisté? Členové vlády a parlamentu, soudci, státní zástupci i další volení a jmenovaní činitelé budou povinni přiznávat při nástupu do funkce a po odchodu z ní nově nabytý nemovitý i movitý majetek včetně dluhů. Přiznání se má nově týkat také náměstků ministrů i šéfů České televize a Českého rozhlasu.

"Měl jsem trochu radikálnější představu, ale i s určitým kompromisem, který se rýsuje, jsem spokojen," řekl Právu Bublan a dodal: "Jde o to, aby zákon splnil svůj smysl, tedy aby vyjmenovaní funkcionáři byli jakousi otevřenou knihou a zamezilo se spekulacím o jejich obohacování."

Bublan původně navrhoval, aby se zákon chystaný ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem (US-DEU) týkal všech, kteří rozhodují o nakládání se státními prostředky. To ale v úterý padlo.

Spokojenost vyjádřil i místopředseda lidovců Jan Kasal, který se schůzky rovněž účastnil. "Myslím, že to jde správným směrem, s majetkovými přiznáními, jak jsou navrhována, nemáme problém," řekl Kasal Právu.

Kdo sesbírá data?

Zatím není jasné, kdo by měl majetková přiznání shromažďovat. Zatímco především soc. dem. a ministerstvo financí chce, aby to byly finanční úřady jako správce daní, unionisté a Němec počítají s tím, že to budou parlamentní komory a vždy orgány nadřízené danému funkcionáři. V případě finančních orgánů by ale nastal problém se zveřejňováním údajů.

"Nevím, proč by to mělo být neveřejné," tvrdí Kasal s tím, že každý by měl právo do informací nahlédnout. "Finanční úřady by neměly nahrazovat veřejnou kontrolu, ale tyto procesy by měly probíhat paralelně," řekl Právu Sobotka.

Času není nazbyt

A stihne se zákon v tomto volebním období? "Určitě budeme hledat nějaké kompromisní řešení tak, aby vláda mohla zákon schválit co nejdříve, což pokládám za strašně důležité," prohlásil Sobotka. Podle Bublana by měli ministři dostat hotový návrh na stůl do konce května, avšak není si jistý, zda se to podaří.

Schválení ve vládě ale ještě neznamená, že zákon spatří světlo světa, neboť bude záležet na poslancích a senátorech. K největším odpůrcům dosud patřila ODS, avšak podle nejasného příslibu šéfa frakce Vlastimila Tlustého při diskusi o vládním programu jsou občanští demokraté ochotni zákon podpořit. Ovšem jen za předpokladu, že nebude - jak uvedl Tlustý - paralyzovat činnost obecních zastupitelstev.

Reklama

Související články

Noví ministři zveřejní své úspory

Nejasnosti kolem majetkových poměrů politiků přivedly nováčky ve vládě k úmyslu obnažit své soukromí i nad rámec zákonných povinností a předejít...

Výběr článků

Načítám