Hlavní obsah

Maďaři zrušili kvůli české vládní krizi schůzku zemí Visegrádu

Kvůli situaci na české politické scéně byla zrušena plánovaná sobotní schůzka premiérů zemí visegrádské čtyřky. Požádalo o to pořádající Maďarsko i přesto, že předseda české vlády Jiří Rusnok byl připraven se setkání s kolegy ze Slovenska, Polska a Maďarska zúčastnit.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Jiří Rusnok při jednání Poslanecké sněmovny ve středu 7. srpna

Článek

Český vládní mluvčí uvedl, že schůzka je zrušena na návrh maďarské strany. "Maďarsko by mělo navrhnout náhradní termín, schůzka by se mohla uskutečnit někdy na podzim," dodal Hrubeš.

O návrhu maďarského premiéra Viktora Orbána neformální jednání odložit informovala maďarská tisková agentura MTI 10. srpna. Citovala tehdy Orbánova mluvčího, který řekl, že návrh je reakcí na "politický vývoj kolem české vlády". Místem sobotní neformální schůzky premiérů měl být zámek Fertőd na severozápadě Maďarska nedaleko rakouských hranic.

Rusnok o den později uvedl, že summit není třeba odkládat, že je na něj připraven a jeho vláda, byť bude v demisi, bude zemi nadále spravovat.

Letos proběhla již dvě setkání

Poté, co jeho kabinet nezískal důvěru v Poslanecké sněmovně, Rusnok předal prezidentu Miloši Zemanovi demisi 13. srpna. Rusnokova vláda bude působit až do předčasných voleb, které se čekají koncem října.

Premiéři zemí visegrádské skupiny se letos setkali dvakrát. V březnu ve Varšavě diskutovali s německou premiérkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem, v červnu rovněž v Polsku s japonským premiérem Šinzó Abem. V témže měsíci po Polsku předsednictví skupiny na rok převzalo Maďarsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám