Hlavní obsah

Maďar: Roušky v metru se určitě rušit nebudou, spíš se zavedou i jinde

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epidemiolog a vedoucí vládního týmu pro rozvolňování Rastislav Maďar v rozhovoru pro Právo řekl, že v Praze se může čekat zpřísňování opatření, pokud se počty nakažených nezačnou snižovat. Naopak v Moravskoslezském kraji se restrikce příští týden dále uvolní.

Foto: Novinky

Dopravní podnik hl.m. Prahy zavádí povinnost nosit roušky.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví představilo semafor, přičemž některá místa jsou žlutá, například Praha. Dá se čekat zpřísňování opatření?

Budeme se to snažit držet co nejdéle na úrovni opatření, která nezasahují do podnikání, obchodů a příjmů některých provozoven. V Praze zůstanou roušky a plošné omezení hromadných akcí uvnitř. To odpovídá žlutému nastavení semaforu.

Pokud by ale začala přibývat ohniska nakažených, tak jako se to stalo v tanečním klubu Techtle mechtle, tak bychom museli přistoupit i k nočnímu omezení tohoto typu provozoven. Nechceme ale, aby problém v jednom zařízení automaticky padal na ostatní. Pokud se nebudou objevovat nová ohniska nákazy a nebudou v těchto klubech lidé trasováni jako pozitivní, budeme se snažit je neomezovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Epidemiolog Rastislav Maďar

Roušky se v Praze musí nosit v metru. Předpokládám, že tam nějaký čas zůstanou.

V metru určitě ještě zůstanou. V Praze máme nejvyšší reprodukční číslo (1,9 – kolik lidí může nakazit jeden pacient), které může ještě stoupat. Zatím není důvod, abychom se zamýšleli, že se něco z toho, co platí, bude rušit. Spíš se za čas, třeba za týden, roušky zavedou i jinde nebo se přijmou další opatření.

Souběh chřipky a koronaviru může dorazit i odolné, říká Maďar

Domácí

Kde? Například v tramvajích nebo v obchodech?

Velká část nadzemní hromadné dopravy není klimatizovaná a v extrémně horkém počasí nechceme, aby docházelo ke kolapsům. Epidemiologická situace by se musela zhoršit tak, že by nám to přišlo jako menší zlo.

Jak by se musela zhoršit, řeknete nějaké číslo?

Nedá se to vyjádřit jedním číslem. Je to celé spektrum hodnot, které se vzájemně porovnávají, a musí se dát do kontextu znalosti epidemiologické situace. Tedy jestli se jedná o komunitní přenos, jestli se daří vystopovat zdroje nákazy. Pokud by přibývalo náznaků komunitního šíření, muselo by se postupovat tímto směrem.

Máme bodovou škálu a žlutá barva je na bodech 4 až 7. V momentě, kdy se začneme dostávat k bodu 6, budeme muset přitvrdit.

Naopak na Karvinsku ohnisko vysychá. Budou se tam opatření změkčovat?

Je to naprosto logické. Moravskoslezský kraj je nyní v zelené barvě, byť v Karviné virus pořád osciluje, je tam pozitivní trend. Krajská hygienická stanice to ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví každý týden vyhodnocuje a myslím, že příští týden by se mohlo přistoupit k rozvolnění opatření.

Maďar: Cestování může vyvolat druhou vlnu, jediná jistota je zůstat doma

Domácí

Budou tam moci restaurace a bary znovu otevřít v noci nebo aspoň o šesté ranní?

Ta otevírací doba je vždy riziková věc. Obávali jsme se toho na základě situace v cizích zemích, ale stalo se to už i u nás. Musíme velmi pečlivě zvážit, jestli rozvolnit všechna opatření, nebo některá ponechat. Přenos uvnitř je rizikovější než venku, zvlášť když se nedodržuje vzdálenost, což u podniků s celonočním provozem bývá. Toto půjde asi až v poslední vlně uvolňování.

Nezaspaly krajské hygienické stanice, když několik týdnů neaktualizovaly databáze s počtem uzdravených, takže jich ze dne na den zmizelo 1700?

Týká se to především jedné stanice, a to v Moravskoslezském kraji. V jiných šlo o malý počet případů. Víme, čemu hygienici na severní Moravě čelili. Bylo tam homogenní ohnisko, masivně se testovali lidé, přibývali nakažení, jejichž kontakty se musely trasovat. Věnovali se tomu, co bylo pro ně z hlediska zvládání epidemiologické situace důležitější. Kumulativní počet situaci nezhorší. Když člověk nemá žádné příznaky a uplynuly dva týdny, tak už nikoho nenakazí. Není tam potřeba žádný medicínský výkon, musí se to jen odkliknout v softwaru.

Česko zavádí semafor – systém vyhlašování karanténních opatření

Domácí

Rozumím, ale přece jen 5000 nakažených bylo číslo, které mnoho lidí vyděsilo. Včetně jiných zemí, které mohly brát ČR jako méně bezpečnou zemi.

Jiné země by neměly vycházet z kumulativního počtu nakažených, ale z incidence za posledních čtrnáct dnů. Měly by zohledňovat nové případy, ne absolutní počet.

Jak si vysvětlujete to, že drtivá většina pozitivně testovaných na koronavirus ani neví, že má nějakou nemoc? Skutečně těžkých případů je velmi málo.

To je důkaz toho, jak dobře dělají hygienické stanice svou práci. Nepřibývají pacienti v nemocnicích, což by nastalo, kdybychom trasování zanedbali. Chytrá karanténa by mohla fungovat lépe, ale funguje. Stejně tak vychytávání blízkých kontaktů. Nakažení lidé končí velmi rychle v izolaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám