Hlavní obsah

Macron přijel za Babišem. Varoval před nejednotností Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pátek vpodvečer dorazil do Prahy. Na Pražském hradě se nejprve setkal s prezidentem Milošem Zemanem, poté zavítal do Kramářovy vily za premiérem Andrejem Babišem (ANO). Na svoji první oficiální návštěvu Česka přijel ze Slovenska, a to u příležitosti oslav stého výročí založení Československa.

Záznam: Tisková konference Andreje Babiše a francouzského prezidenta Emmanuela MacronaVideo: Novinky

 
Článek

Šéf Elysejského paláce na Pražský hrad dorazil v podvečer se zhruba čtvrthodinovým zpožděním. Po setkání s prezidentem Zemanem přijel Macron za premiérem Babišem, se kterým uspořádal tiskovou konferenci ihned po přivítání a ještě před vzájemným jednáním.

Prohlásil, že Evropa se nesmí dělit na východ a západ. Zdůraznil, že bude úspěšná jen tehdy, bude-li jednotná. Vyzdvihl společný zájem ČR a Francie na evropské obraně. EU podle něj při zajištění bezpečnosti svých občanů nesmí spoléhat na žádnou jinou velmoc.

Oba politici mluvili o prohloubení vzájemné spolupráce zejména v digitalizaci nebo vědě a výzkumu. Významná je podle nich i kulturní spolupráce, na kterou chce Babiš poukázat v sobotu, kdy Macronovi chce ukázat významné pražské sbírky francouzského umění.

Foto: David W Cerny, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron hovoří v Praze s českým premiérem Andrejem Babišem

Agentura AFP připomněla, že francouzský prezident bude chtít při návštěvě ČR a SR získat jejich podporu pro své plány na reformu EU. Chce také obnovit vztahy se středoevropskými zeměmi, do nichž francouzští prezidenti příliš často nejezdili. Paříž, Praha a Bratislava se shodují v otázkách, jako je posílení společné evropské obrany nebo zdanění internetových gigantů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman a francouzský prezident Emamnuel Macron.

Tématem jednání s Babišem měla být evropská agenda a spolupráce obou zemí. Hovořit by se mělo i o otázkách migrace.

Macron do ČR přijel z Bratislavy, kde si vznik republiky připomněl se slovenskými představiteli, jednal s prezidentem Andrejem Kiskou a s premiérem Petrem Pellegrinim. V Bratislavě odmítl dělení Evropy na západní a východní část. Varoval také před únavou obyvatel z evropského projektu. [celá zpráva]

Macronův předchůdce François Hollande navštívil Prahu v roce 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám