Hlavní obsah

Macek zaplatí za facku Rathovi tři tisíce

PRAHA

Úřad městské části Praha 2 udělil pokutu někdejšímu místopředsedovi ODS Miroslavu Mackovi za pohlavek, který uštědřil tehdejšímu ministru zdravotnictví Davidu Rathovi (ČSSD) na květnovém stomatologickém sněmu. Macek s pokutou souhlasil a nebude se proti ní odvolávat.

Článek

"Dostal jsem vyrozumění, podle něhož jsem spáchal přestupek proti občanskému soužití. Odvolávat se proti tomu rozhodně nebudu, s rozhodnutím úřadu souhlasím a pokutu zaplatím," řekl Macek s tím, že nechce mít další komplikace s úřady. Macek musí pokutu zaplatit do třiceti dnů od nabytí právní moci.

Případ řešil odbor správních agend, který o pokutě rozhodl v neveřejném správním řízení. Obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha dříve řekl, že se Macek mohl pohlavkem dopustit přestupku proti veřejnému pořádku. Žalobce se na tom v květnu shodl s vedením policie v Praze 2 - Vinohradech, která případ prověřovala a poté předala ke správnímu řízení na tamní úřad.

Státní zástupce prý celou věc posuzoval i na základě záběrů televizních kamer a zvažoval dvě možnosti, jak útok Macka na Ratha vyřešit. "Mohlo se jednat o trestný čin výtržnictví, nebo o přestupek proti veřejnému pořádku. Nakonec jsme věc kvalifikovali jako přestupek," uvedl již v květnu Bláha.

Rath si útok nenechal líbit a Macka zažaloval a chce po něm odškodné jeden milión korun a omluvu v médiích. Macek má trvalé bydliště v Zábřehu na Moravě, případ proto pravděpodobně projedná tamní soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Macek se popral s Rathem na sjezdu zubařů

Valná hromada stomatologů, která v sobotu zahájila týden zdravotnického neklidu, začala incidentem mezi bývalým místopředsedou ODS Miroslavem Mackem, který...

Výběr článků

Načítám