Hlavní obsah

Nouzový stav zatím není třeba, shodli se podle Kuby hejtmani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hejtmani se na úterním jednání se zástupci vlády dohodli, že kvůli šíření covidu zatím není třeba vyhlašovat nouzový stav. Oznámil to předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) a následně i premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Pavel Orholz, Právo

Martin Kuba

Článek

„Hejtmani se na jednání s premiérem, ministrem vnitra a ministrem zdravotnictví dohodli, že v této chvíli není potřeba vyhlašovat nouzový stav. Spíš by bylo vhodné upravit pandemický zákon tak, aby případně umožňoval na území postižených krajů aktivovat určité procesy, nutné pro řízení aktuální situace,” napsal Kuba na Twitteru.

„Pokud hejtmani požádají, vláda zasedne,” uvedl po jednání Babiš.  Lockdown podle Babiše nemá podporu.

Kuba už dříve avizoval, že hejtmani na jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a zástupci ministerstva vnitra a zdravotnictví vyhlášení nouzového stavu žádat nebudou, třeba zlínský hejtman Radim Holiš (ANO) ale sdělil, že by jej upřednostnil před vyhlášením stavu nebezpečí.

„Nepovažuji za správné, aby jednotliví hejtmani vymýšleli s tamními hygienami nějaká opatření. Jsme v plošné epidemii. Nouzový stav by případně byl pro lidi čitelnější,” uvedl Holiš.

Vyhlášení nouzového stavu považoval za logický krok vzhledem k vývoji epidemie jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Situace je podle něj kritická, výhled nepříznivý, nemocnice na jižní Moravě jsou kapacitně na hraně.

Ve Zlínském kraji minulý týden výrazně vzrostly denní nárůsty nově nakažených koronavirem. V úterý jich bylo rekordních 1699, do té doby jich bylo nejvíce letos 5. ledna, kdy přibylo 1260 nakažených. Za pátek pak přibylo 1449 nových případů a za sobotu 1239. Za pondělí evidují statistiky ministerstva zdravotnictví 775 nově nakažených, minulé pondělí jich bylo 650.

Za posledních sedm dní je v kraji 1299 nově nakažených na 100 000 obyvatel. Po Olomouckém kraji, kde je za týden 1422 nově nakažených na 100 000 obyvatel, je to druhý nejvyšší údaj mezi kraji v zemi. Nemocnice ve Zlínském kraji omezily plánované operace, pomáhají v nich vojáci.

O znovuzavedení stavu nouze uvažovalo ministerstvo zdravotnictví kvůli přetíženosti moravských nemocnic. Vláda ale v pondělí o návrhu nejednala, probírala pouze další postup. Se zástupci krajů chtějí v úterý pomocí videokonference mluvit zástupci současné vlády i budoucí vládní koalice.

Pro nouzový stav teď nevidím důvod, řekl Hamáček

Domácí

Ministerstvo vnitra v pondělí upozornilo na to, že k celostátnímu vyhlášení nouzového stavu kvůli covidu nejsou aktuálně splněny zákonné požadavky. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po zasedání Ústředního krizového štábu řekl, že pro dodržení zákonného postupu by měla čtveřice krajů epidemií nejvíce postižených uspořádat nejdříve zasedání vlastních krizových štábů a zvážit vyhlášení stavu nebezpečí na svém území.

Nouzový stav zatím nebude, rozhodla vláda

Domácí

Kuba to, že nebude po vládě vyhlášení nouzového stavu žádat, vysvětloval dříve i právní stránkou.

„V této chvíli podle mého není ani možné v podstatě před Ústavním soudem obhájit, že potřebujete naprosto všude, plošně vyhlásit nouzový stav, protože by vláda musela obhájit, proč a jaká opatření chce v rámci nouzového stavu využít. Z mého pohledu to není namístě,” řekl Kuba Radiožurnálu.

Stav nebezpečí je nejnižším z krizových stavů, které mohou být v České republice vyhlášené v reakci na mimořádné situace. Jako jediný z nich ho nevyhlašují centrální politické orgány, ale hejtman kraje, v Praze primátor. Závažnějšími jsou nouzový stav, stav ohrožení státu a válečný stav.

Reklama

Výběr článků

Načítám