Hlavní obsah

Lovecký pes na Olomoucku chytil smrtelnou nemoc od divočáka

– Olomouc

Veterináři ve čtvrtek potvrdili, že lovecký pes z Bohuňovic na Olomoucku uhynul v důsledku nákazy Aujeszkyho chorobou. Zvíře se patrně nakazilo od divokých prasat. Oznámil to mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

Foto: Právo

Divoká prasata v přírodě

Článek

"Vyšetření provedené ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci potvrdilo výskyt viru u uhynulého labradorského retrívra," sdělil Pejchal. Zvíře bylo utraceno, protože mělo nezvladatelné nervové příznaky choroby. S divočáky se podle jeho majitele setkalo na sklonku loňského roku.

Aujeszkyho choroba, které se také říká pseudovzteklina, byla poprvé popsána na začátku minulého století v Maďarsku u skotu. Přenáší se ale také na ovce, kozy, kočky a králíky a volně žijící živočichy. Nejčastěji se šíří přímým kontaktem, ale i slinami, krví, pozřením vyvržených vnitřností či odřezků masa.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jediný druh, který ji přežívá, jsou divoká prasata. Podle veterinářů se s viry choroby setkala zhruba třetina těchto zvířat.  "Myslivci by proto neměli pouštět zvířata do kontaktu s divočáky," uvedl Pejchal.

Na člověka choroba přenosná není.

Naposledy se vyskytla předloni

V ČR se nákaza v chovech prasat nevyskytuje, naposledy ji našli veterináři v malochovu v Nové vsi na Benešovsku v roce 2004. Z uloveného divočáka ji tehdy chytila domácí prasata, tři kusy byly následně utraceny.

U psů ji veterináři našli naposledy v roce 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám