Hlavní obsah

Liška slíbil stávkujícím učitelům jednání o penězích

Právo, Novinky, ČTK, Marek Přibil,rdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Na pražském Maltézském náměstí za budovou ministerstva školství protestovalo v úterý zhruba 600 učitelů, kteří požadovali navýšení peněz do rozpočtu školství o tři miliardy. Spolu s předsedou odborů Františkem Dobšíkem zde vystoupil i čerstvě jmenovaný nový ministr školství Ondřej Liška (SZ).

Článek

Liška učitelům slíbil, že zahájí jednání za splnění jejich požadavků. Za to sklidil potlesk. Navýšení rozpočtu rezortu školství podle ministra záleží na postoji vlády.

Planých slibů jste již slyšeli celou řadu," řekl Liška. Problém, na který učitelé upozorňují, je podle něj dlouhodobě podceňován a nelze řešit "ad hoc" při každém schvalování rozpočtu. "S kvalitou této role musí souviset a musí tomu také odpovídat kvalita ohodnocení," zdůraznil ministr.

Shromáždění se také zůšastnil předseda Českomoravského odborového svazu (ČMKOS) Milan Štěch, který uvedl, že jednodenní stávka je užitečná, ale on sám by uvítal delší protest.

Místo na metro ke Sněmovně

Kolem 14. hodiny se pokojné shromáždění z Maltézského náměstí přesunulo směrem k Poslanecké sněmovně. Cestu mu chtěl a zahradit policie s tím, že demonstrace do vzdálenosti 100 metrů od Sněmovny jsou zakázané. Učitelé však uvedli, že jdou na metro a ke Sněmovně se dostali.

Zde se za pokřiku hesel "Pojďte za nás učit", "Máme toho dost" a "Hanba" shromáždili před vchodem do Sněmovny. Všichni procházející poslanci byli odměněni pískotem. Dveře do Sněmovny však pro učitele zůstaly uzavřeny.

:. Ministr školství Ondřej Liška na demonstraci školských odborářů během jednodenní stávky. Foto: ČTK/Roman Vondrouš

Poděkováním učitelům za účast kolem čtvrt na tři předseda školských odborů Dobšík demonstraci ukončil. Do stávky se podle údajů odborářů zapojilo zhruba 128 tisíc pracovníků mateřských, základních a středních škol, z toho jen v Praze přes 12 tisíc.

Ve středu se schvaluje rozpočet

Sněmovna ve středu bude ve třetím čtení hlasovat o schválení státního rozpočtu. Z něho resortu školství vláda přidala jednu miliardu navíc. Učitelé žádají však ještě o dvě miliardy více.

Školské odbory stávku vyhlásily poté, co neuspěly v jednání o navýšení rozpočtu pro školství, pro které zákonodárci na rok 2008 vymezili částku 118, 3 miliardy korun.

Učitelé, kteří stávkují, nedostanou za dnešní den plat. Některé školy zůstaly zcela uzavřené, jiné fungovaly jen částečně - o žáky se postaraly, ale nevyučovaly.

Poslední velká demonstrace pedagogů se konala v září 2003. Učitelé žádali zachování 13. a 14. platů v plné výši.

Stávka učitelů

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám