Hlavní obsah

Lipavský: Posílení NATO na východě by bylo ve prospěch ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nasazení nových jednotek Severoatlantické aliance v zemích jejího východního křídla je v zájmu české bezpečnosti a Česko by se na něm mohlo podílet. Po svém prvním jednání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem to ve čtvrtek v Bruselu novinářům řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Článek

„Jsme připraveni dostát spojeneckým závazkům včetně výdajů na obranu. Shodli jsme se na podpoře Ukrajiny a nepřijatelnosti ruských požadavků,” uvedl na Twitteru Lipavský.

Česká vláda zvažuje, že po zaslání dělostřelecké munice poskytne Ukrajině ještě další pomoc, řekl také Lipavský.

Spojenci v Severoatlantické alianci zvažují podle slovenského ministra zahraničí Ivana Korčoka nasazení jednotek i na Slovensku.

„Vytvoření takovýchto útvarů a hlavně dodání reálných vojenských kapacit by bylo ve prospěch bezpečnosti České republiky,” řekl Lipavský po jednání se Stoltenbergem. „Věřím, že Česká republika najde dostatečně silný příspěvek do posilování již existujících struktur,” dodal.

„Jak konkrétně se České republika zapojí, si nedovolím předjímat. Ale ve světle situace na Východě, je to poměrně logické řešení,” řekl Lipavský v České televizi.

NATO zvažuje nasazení jednotek i na Slovensku

Evropa

Šéf české diplomacie jednal v centrále NATO zejména o napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. Západ se obává, že Rusko využije na 100 000 vojáků připravených u ukrajinských hranic k napadení sousedního státu a chce invazi odvrátit jednáním.

Reklama

Výběr článků

Načítám