Hlavní obsah

Lídři ODS a ČSSD za hodinu nic nedojednali, pak se před Fischerem hecovali

Praha
Aktualizováno

V budově úřadu vlády se ve čtvrtek večer sešli lídři ODS a ČSSD, Petr Nečas a Jiří Paroubek, s premiérem Janem Fischerem. Jednali hodinu a k ničemu nedošli. Na tiskové konferenci ale nakonec vtipkovali a hecovali se, že se dohodnou rovnou. Premiér konferenci uzavřel tím, že jednalo i o tom, komu, zda ODS či ČSSD patří on sám. "Byl to takový spor o seržanta Gríšu," řekl Fischer.

Foto: Michaela Říhova, Právo

Premiér Jan Fischer si v soubojích ODS a ČSSD připadá jako hrdina románu Spor o seržanta Gríšu, ve kterém se nevinný člověk stává obětí justiční vraždy.

Článek

Problém schůzky byl hlavně v resortu ministra životního prostředí, který opustili zelení. Ten převzal ministr zemědělství Jakub Šebesta, to vadí ODS, protože Šebesta je nominantem ČSSD.

"Oba pánové mají svou představu, ta se nepotkala, tak jsme se vyslechli, vyměnili si  názory na personální řešení vlády," řekl Fischer. Politici se opět sejdou na začátku příštího týdne.

Zástupci ČSSD už ve středu oznámili, že nechtějí kabinet doplňovat o další jméno. Chtějí, aby Šebesta řídil životní prostředí a Fischer řídil ministerstvo pro lidská práva.

Nečas přišel na jednání se třemi návrhy, které Paroubek nepřijal, "Dokonce ani moje tajná čtvrtá varianta, že bych zrušil Velikonoce s dětmi a šel s Vámi do té televizní debaty, když se dnes dohodneme, neprošla," zavtipkoval Nečas.

Foto: Michaela Říhova, Právo

Tady je má ruka, odpověděl Paroubek na Nečasův vtípek, že nabízel účast v nedělní debatě za přijetí jedné z variant ODS. Nečas nepřijal a přiznal, že si z něj dělal legraci.

Paroubek ho vzal za slovo a před novináři nabídl dohodu, že když do debaty 4. dubna půjdou, je pro Nečasem navrhovanou variantu, aby i resort životního prostředí převzal Fischer. Nabízel na to ruku, Nečas ji ale nepřijal. Naopak se o chvíli později při opakování výzvy strhla slovní přestřelka, o jakých že to variantách vlastně byla během jednání řeč.

"Moje děti budou spokojené," řekl Nečas. Na dohodu před kamerou nepřistoupil. Debatu už dříve odmítl s tím, že se stejně sejdou před kamerami o týden později a nechce si kazit Velikonoce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám