Hlavní obsah

Lídrem Pirátů do eurovoleb bude „neznámý” IT odborník Marcel Kolaja

Novinky, Renáta Bohuslavová, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor
Aktualizováno

Pirátským lídrem do eurovoleb bude Marcel Kolaja. Ve druhém kole volby během sobotního celostátního fóra strany porazil poslance Mikuláše Peksu, který byl přitom podle médií favoritem voleb.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lídrem České pirátské strany pro volby do Evropského parlamentu se stal Marcel Kolaja.

Článek

Do první pětice kandidátky se dále probojovala předsedkyně evropských Pirátů Markéta Gregorová, právě poslanec a místopředseda Pirátů Mikuláš Peksa a ústecký zastupitel Lukáš Blažej.

„Děkuji všem, i těm, kteří pro mě nehlasovali, ale dali si tu práci a zkoumali profily kandidátů. Moc se těším na nadcházející kampaň, vyhrajeme to,” prohlásil po zveřejnění výsledků nový lídr Pirátů do eurovoleb Marcel Kolaja.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Členové České pirátské strany vybírali kandidáty pro volby do Evropského parlamentu. Na snímku zleva Marcel Kolaja, Jana Koláříková, Hynek Melichar, Mikuláš Peksa, Ondřej Kolek a Ladislav Koubek

Jako lídra Kolaju ocenil i předseda strany Ivan Bartoš, který kandidátku do eurovoleb vedl před pěti lety a Kolaja byl tehdy dvojkou.

„Budeme v těchto volbách výrazně vidět a díky Marcelovi se to stane. Budu ti pomocníkem a pevnou rukou v kampani,” uvedl Bartoš.

Kolaja: Jsme globální hnutí

Kolaja v kandidátské řeči hovořil o nutnosti bránit internet. „Ukrajují nám z práv stále více a používají k tomu jako záminku internet,“ citoval slova zakladatele Pirátů Jiřího Kadeřávka.

Podle Kolaji pro Piráty nejsou podstatné státní hranice. „Pirátské hnutí je globální politické hnutí. V to stále věřím,“ uvedl ve své řeči.

Peksa: Evropa se musí postavit Orbánovi

Mikuláš Peksa mluvil o nutnosti přivést lidi k volbám. „Nepotřebujeme volby vyhrát vůli tomu, abychom ukázali, jak jsme silná stran, ale proto, abychom mohli prosazovat liberální proevropskou politiku. Nikdo nemá právo obehnat naši zemi zdí a nikdo nemá právo obohacovat se z evropských dotací. Evropa může zůstat silná, pokud se dokáže postavit Orbánovi a ostatním,“ prohlásil v rámci své řeči před členy fóra Peksa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mikuláš Peksa (Piráti)

Na jednání fóra dorazila do Tábora podle mluvčí Karolíny Sadílkové takřka polovina z 886 členů. Ve volbě lídra jich hlasovalo 465. Přítomnost členů na místě nebyla přitom nutná, hlasovalo se totiž přes internet a průběh jednání byl vysílán online.

Bartoš: Chceme 20 procent hlasů

Mezi Piráty panovala uvolněná atmosféra, mezi účastníky převládal spíš neformální oděv, někteří rodiče dorazili na jednání i se svými malými dětmi. Hlavním apelem fóra ale byla aktivizace všech členů, aby se pirátům v květnu podařilo vyhrát evropské volby.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš na celostátním fóru v Táboře

„V roce 2021 chceme vyhrát parlamentní volby a sestavovat vládu. Nejbližší boj, ve kterém se ale utkáme - a já věřím, že vítězně - jsou volby do Evropského parlamentu,“ volal z pódia předseda strany Ivan Bartoš. Ve volbách by chtěl, aby Piráti získali 20 procent hlasů a porazit hnutí ANO.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám