Hlavní obsah

Lidovci ztrácejí trpělivost s Babišem: ANO ve Sněmovně porušuje demokratická pravidla

– Praha • Aktualizováno

Lidovcům dochází trpělivost s chováním předsedy ANO Andrejem Babišem a jeho hnutím ve Sněmovně, kde podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka porušuje některá demokratická pravidla. Uvedl to v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce. ANO se podle něj již mělo dva roky po volbách demokratické principy naučit.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

„Diskuze patří k demokracii. Pokud nechce být s demokratickými stranami v koalici, pak by měl odejít on (Andrej Babiš, pozn. red.),“ řekl Bělobrádek s tím, že lidem dává špatný signál, když říká, že systém je špatný a pomalý.

Bělobrádek narážel na Babišův výrok o tom, že tradiční politické strany si budou muset zvyknout, že se na ně ve Sněmovně nebude brát ohled.

„Je podstatné vysvětlovat, že jsou tyto věci v určitých směrech nebezpečné, bez diskuse a demokracie a některých dlouhodobě promýšlených a dlouhodobě praktikovaných systémových věcí a procedur tato země nebo vůbec demokracie může směřovat k něčemu, co bychom si nepřáli,” řekl.

Jako Hitler

„To, co říkal Andrej Babiš, že parlament je žvanírna a zdržuje to, to už jsme někde slyšeli. Slyšeli jsme to několikrát v historii, například tohle říkal Adolf Hitler. Tohle není žádná nepatřičná paralela, to jsou historická fakta,” přisadil si předseda ODS Petr Fiala.

„V tomto volebním období jsme zavedli opoziční okénka na každé schůzi Sněmovny, kde se projednávají návrhy zákonů opozice, bohužel sama opozice si tento prostor sama ubírá svými obstrukcemi. Pan Bělobrádek nemá pravdu,“ napsal Právu předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„Je zajímavé, že tradiční politické strany nadále výborně spolupracují, ve Sněmovně spolu dělají dohody a kšefty. ODS a TOP 09 nekritizuje koalici, ale naše hnutí a koaliční partneři, jak to dnes pan Bělobrádek předvedl, taky,“ doplnil Babiš s tím, že je poněkud zvláštní, že ho koaliční partner vyzývá k rezignaci.

Mění pořadí

Vicepremiér Bělobrádek zmínil také neustálé změny na programu Sněmovny, které pocházejí hlavně z vládní strany ANO.

„Zmatek do toho vnáší ANO 2011, je určitá dohoda a ANO přijde a mění pořadí. Několikrát už jsme se vůči tomu vymezili na koaliční radě,“ postěžoval si Bělobrádek.

Na praktiky koalice, resp. hnutí ANO v posledních dvou týdnech upozorňoval i místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten v dolní komoře zahájil obstrukce v souvislosti s návrhem novely loterijního zákona z pera poslance ANO Jana Volného.

Kalousek její projednávání blokoval, protože se podle něj vládní koalice snaží protlačit Sněmovnou vlastní návrhy zákonů, které chce schválit přednostně díky poslanecké většině. Na návrhy opozičních poslanců pak nezbývá čas. Koalice se nakonec dohodla, že předloží nový návrh na vyšší zdanění hazardu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Kalousek: Kvůli hazardu se nešprajcuji

Místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi se v noci z úterý na středu podařilo zabránit projednání poslanecké novely o vyšším zdanění hazardu. Nadále však...

Výběr článků

Načítám