Hlavní obsah

Lidovci zahájili kampaň. Hlavními tématy jsou podpora rodin a dostupné bydlení

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podpora rodin a dostupné bydlení, to jsou hlavní témata, s nimiž chtějí lidovci oslovit voliče v nadcházejících komunálních volbách. Budou usilovat o stavbu obecních bytů i malometrážních startovacích bytů pro mladé či naopak pro seniory. Zástupci KDU-ČSL to oznámili ve čtvrtek na tiskové konferenci k zahájení kampaně na pražském Malostranském náměstí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Šéf strany Pavel Bělobrádek připomněl, že lidovci jsou na komunální scéně nejsilnější stranou, neboť mají přes 4000 zastupitelů a přes 300 starostů.

„Děláme politiku pro lidi, a proto jsme úspěšní v komunálních volbách,” uvedl Bělobrádek.

Místopředseda lidovců Jan Bartošek řekl, že v současnosti chybí v České republice zhruba 50 tisíc bytů. To by prý mohly pomoci vyřešit obce.

Česká republika by si podle Bartoška měla půjčit 100 miliard korun na výstavbu bytů a tyto peníze by půjčila starostům. „Formou nájmu se to zaplatí, nikdo nic nebude dlužit a lidé budu slušně bydlet,” uvedl Bartošek.

Strana proto přišla s aplikací Pojďme bydlet, do níž budou moci lidé fotit a posílat neobydlené domy či vhodné parcely, které by jednotlivé obce mohly využít například pro výstavbu obecních bytů. „Starostům to předáme, kde všude se dá v ČR bydlet,” popsal Bartošek fungování aplikace.

Lidovci kladou rovněž velký důraz na rodinu. Jak připomněl pražský zastupitel Jan Wolf, průměrná cena novostavby v Praze je 94 tisíc za metr čtvereční, což je však mimo finanční možnosti drtivé většiny lidí.

Město by proto mělo stavět i startovací a malometrážní byty, kde by mohli bydlet mladí lidé, ale také třeba senioři, pro něž by byl velký byt zbytečný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám