Hlavní obsah

Lidovci žádají hlavy celého vedení

Právo, nig

U lidovců se šíří lavina žádostí, aby nezůstal jejich dnes již bývalý předseda Miroslav Kalousek v rezignaci sám, ale aby se k němu připojilo i celé předsednictvo. Krajští funkcionáři jsou pobouřeni tím, že nejvyšší stranické vedení ve čtvrtek Kalouskovu vizi vládní spolupráce KDU-ČSL se soc. dem. s podporou komunistů okamžitě neodmítlo.

Článek

Neklidná situace ve straně by se měla vyřešit na mimořádném sjezdu. Dá se tedy předpokládat, že "vzbouření na vsi", které se rozpoutalo bezprostředně po oznámení možného spojenectví ve čtvrtek, bude pokračovat v pondělí, na celostátní konferenci lidovců.

V neděli totiž zasedly krajské výbory na jižní Moravě, která spolu se zlínskou organizací vše zahájila, sešli se funkcionáři Královéhradeckého kraje a Prahy, kde měli na tapetě jednoho z členů předsednictva Cyrila Svobodu.

V Královehradeckém kraji se na protest proti Kalouskovu postupu podle stranického mluvčího Tomáše Zdechovského vzdalo svých míst na kandidátkách do komunálních voleb několik kandidátů a v neděli odstoupil z krajského výboru jeho člen Miloš Štěpán. Členové krajského orgánu se ve svém usnesení distancovali od možnosti jednat o vládě, která by byla podpořena komunisty. Východočeští lidovci chtějí vyměnit nejen předsednictvo, ale i vyjednávací tým pro případná příští jednání o možnosti účasti lidovců ve vládě.

K odstoupení vyzvala předsednictvo již v pátek i jihomoravská organizace, ale jeho členové jí nevyhověli po dvojí žádosti Kalouska, aby ve svých funkcích vytrvali.

Podle nynějšího šéfa KDU-ČSL Jana Kasala vedení spoléhalo na to, že bude čas vše projednat na celostátním výboru i na konferenci, avšak vlna nevole celou situaci urychlila. Kalousek nedostal šanci svůj postup obhájit, ačkoli Kasal je přesvědčen, že šlo o variantu, která se mohla testovat, neboť mezi ČSSD a KDU-ČSL existuje značný programový průnik.

V předsednictvu zasedal Kalousek, členem je dále Kasal, Svoboda, Milan Šimonovský, Roman Línek, Pavol Lukša, šéf klubu senátorů Adolf Jílek a generální sekretář Petr Rybář.

Odchod žádají i v Praze

Také pražská organizace se připojila k názoru, že KDU-ČSL měla nabídku soc. dem. odmítnout. Proto žádají také odvolání celého předsednictva strany hned na pondělní konferenci. Mimořádný sjezd by se podle pražských lidovců měl sejít k volbám nového vedení do konce roku.

"Poděkovali jsme členům a voličům naší strany za významnou angažovanost v posledních dnech, která přinutila vedení strany ke změně stanoviska, protože bez jejich aktivit by se to nestalo," řekl Právu po jednání pražského krajského výboru jeho předseda Marián Hošek.

Cyril Svoboda podle něho na jednání na svoji obhajobu uvedl, že s výsledky jednání byl seznámen až po oznámení námluv Kalouska s Paroubkem. "Byl prý tím šokován a nebyla k tomu možná diskuse. Prý to bylo oznámeno jako hotová věc a nebylo možné to nijak ovlivnit," uvedl Hošek.

"Je neomluvitelné, že ti, kdo o této nabídce věděli a měli na rozhodování vliv, nezhodnotili tuto nabídku jako nepřijatelnou a od počátku se od ní nedistancovali," sdělil Právu předseda obvodního výboru Prahy 5 Bohuslav Pavlas, který proto odvolání celého předsednictva, včetně Svobody, podpořil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám