Hlavní obsah

Lidovci se s Grossem nesmíří, ani když na sjezdu vyhraje

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoli nikdo z lidoveckých lídrů nechce výslovně říci, jak se KDU-ČSL zachová, pokud se ČSSD rozhodne o Velikonocích na sjezdu v Brně pokračovat v čele s premiérem Stanislavem Grossem, skrze jejich odpovědi prosvítá, že udržení Grosse v této funkci nepovažují za možné. Lidovci zjevně nesdílejí ani názor soc. dem., jejíž ÚVV odhlasoval konec vládní krize.

Článek

Trvají na tom, že bobříka mlčení si uložili jen do sjezdu ČSSD, a tudíž se výzev ke Grossově demisi zdrží jen do této doby.

Názor ale nezměnili. "Jak můžete mít jiné stanovisko ke stejnému problému?" řekl v pondělí Právu předseda lidovců Miroslav Kalousek na dotaz, zda platí jejich původní apel na premiéra.

Kalousek před dvěma týdny tvrdil, že pro "křesťanské demokraty je zásadní problém, že pan předseda vlády je svými příjmy ekonomicky napojen na příjmy z pochybného podnikání, včetně pravděpodobných příjmů z prostituce". V neděli to na Primě ještě zopakoval.

Měli by lidovci opustit vládu?
Hlasujte v anketě na konci článku

Optimistické předpoklady soc. dem., že se KDU-ČSL po sjezdu ČSSD smíří s jejím novým vedením, i když bude v čele Gross, se tak nenaplní. Je otázkou, jak by soc. dem. reagovala.

Nebyla by vyloučena ani varianta předčasných voleb. Takovou alternativu naznačil v sobotu již Gross.

Kasal: je-li příčina, existuje i problém

"Musíme si po sjezdu říct otázku, zda příčina krize pominula, nebo trvá," naznačil včera první místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal. Na dotaz, zda se stanovisko KDU-ČSL dá vykládat jako koalice ano, ale bez Grosse, nebo s Grossem, ale bez lidovců, Kasal po chvíli váhání uvedl: "Já mlčím a budu, protože musím, vykládejte si to, jak chcete."

Lidovci předtím, než si dali bobříka mlčení, tvrdili, že chtějí pokračovat v koaliční vládě bez předsedy Grosse. Na premiérovu výzvu, aby odešli z vlády sami, však nereagovali s tím, že by to nevyřešilo příčinu krize.

V současné situaci se k otázce odchodu z vlády Kalousek nechtěl vyjadřovat, ale uvedl, že pokud soc. dem. nevyřeší vládní krizi dostatečným způsobem, potom se "KDU-ČSL rozhodne jako suverénní strana".

Pokud lidovcům bude řešení ČSSD vyhovovat, nebude potom pro vládu problém podle Kasala projít hlasováním o důvěře, jak po tom volá ODS. "Buď ta dohoda bude po sjezdu, a pak nebude problém, aby pro důvěru hlasovalo 101 poslanců, nebo ta dohoda nebude možná a vláda upadne do menšinovosti, a tím pádem bude odsouzena k zániku dřív nebo později," poznamenal Kasal.

Topolánek: lidovci nemohou couvnout

Pokračovat k tlaku na Grosse vyzvala lidovce i ODS. Podle ní musejí prokázat, že jejich iniciativa nebyla jen bouří ve sklenici vody. Šéf strany Mirek Topolánek míní, že lidovci už zašli ve vnitrokoaličním souboji tak daleko, že už koalice nemá šanci přežít sjezd ČSSD, pokud nedojde ke změnám. [celá zpráva]

Lidovci podle něj "nainvestovali příliš politických nábojů do koaličního souboje", řekl Topolánek v Českém rozhlase. Kdyby po sjezdu ČSSD zůstal Gross premiérem a lidovci by neodešli z vlády nebo nehlasovali pro vyslovení nedůvěry, "jenom by potvrdili to, co se o nich říká a já to nečekám", soudí Topolánek.

Anketa

Zůstane-li Stanislav Gross premiérem, měli by lidovci opustit vládu?
ano
92,7 %
ne
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2604 čtenářů.

Reklama

Související články

Stanislav Gross se omluvil občanům

Premiér Stanislav Gross se v České televizi v sobotu večer omluvil občanům České republiky za svá vyjádření ohledně majetkových poměrů své rodiny, která...

Výběr článků

Načítám