Hlavní obsah

ODS s hlasováním o vládě počká do sjezdu ČSSD

Právo, Novinky, ČTK, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občanští demokraté jsou rozhodnuti vyvolat hlasování o nedůvěře koaliční vládě až po velikonočním sjezdu ČSSD. Jak představitelé ODS uvedli na pondělní tiskové konferenci, o důvěru by měla požádat vláda sama. Pokud tak po sjezdu neučiní, otestují koaliční většinu ve Sněmovně poslanci ODS.

Foto: Jana Končítková

Červená stezka provede zájemce po dvanácti nejzajímavějších objektech z neomítaných červených cihel v Bohumíně.

Článek

O tomto postupu rozhodla výkonná rada ODS. "Nedovedeme si představit, že by vláda s tak otřesenou pověstí a tak nevěrohodným premiérem nepožádala o důvěru sama," prohlásil první místopředseda ODS Petr Nečas.

Šéf ODS Mirek Topolánek uvedl, že ve vedení strany nakonec převážil názor, že je lepší počkat s vyvoláním hlasování až po sjezdu sociálních demokratů. Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý chtěl hlasovat o nedůvěře vládě ještě před sjezdem ČSSD, který se koná koncem března.

Důvěřujete své vládě?
Hlasujte v anketě na konci článku

ODS by tak musela požádat o mimořádnou schůzi Sněmovny. Podle Tlustého zvítězil názor, že v tuto chvíli "je to stále koalice, která řídí svou vlastní krizi", proto je jí třeba dát prostor.

Na otázku, zda ODS očekává, že se k ní při hlasování o nedůvěře vládě přidá KDU-ČSL, Topolánek odpověděl: "Lidovci jasně řekli, že pokud zůstane Stanislav Gross premiérem, tak že v takové vládě nikdy nezůstanou." Postoj KDU-ČSL však nechtěl předvídat.

ODS: Grossova omluva byla výsměchem

Výkonná rada také odmítla sobotní televizní omluvu premiéra Stanislava Grosse. Podle občanských demokratů své vystoupení nevyužil k odstranění pochybností, ale k propagaci své osoby a vládní politiky. "Jeho omluva vyznívá v této souvislosti nepatřičně jako výsměch veřejnému mínění," usnesla se ODS.

Topolánkova strana se obrátila také na lidovce. Ti podle ní musejí prokázat, že jejich iniciativa nebyla jen bouří ve sklenici vody. "Přitom dnes platí, že kdo podporuje Grosse ve funkci premiéra, je stejný jako Gross," soudí ODS. Podle ní je též nepřijatelný postoj US-DEU, "která se snaží tuto aféru bagatelizovat v zájmu udržení svých postů za každou cenu".

ODS rovněž oznámila podporu návrhu změny Ústavy, kterou v Senátu připravila Stálá komise pro Ústavu. Ta má umožnit prezidentu rozpustit Sněmovnu, pokud o to poslanci sami požádají nadpoloviční většinou přítomných. Návrh nyní projednají senátní kluby. Aby byl přijat, muselo by jej podpořit nejméně 120 z 200 poslanců a 49 z 81 senátorů.

Anketa

Má současná koaliční vláda vaši důvěru?
ano
18 %
ne
82 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 826 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám