Hlavní obsah

Lidovci představili volební program, slibují nižší daně

PRAHA

KDU-ČSL, která je součástí vládní koalice, představila volební program, který by podle přání lidovců měl zajistit dvouciferný volební výsledek a tradiční podíl na exekutivní moci. Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek při představování programu sdělil, že prioritou středopravicových lidovců je podpora rodin s dětmi.

Článek

"Nabízíme zdravý rozum pro všechny přemýšlivé a pracovité lidi, věřící i nevěřící, kteří chtějí se svými rodinami žít ve svobodě a v bezpečí," shrnul předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek ve zkratce dokument čítající téměř 90 stran.

Lidovci se přiblížili ODS v požadavku na snížení daní pro jednotlivce i firmy. Dále KDU-ČSL hodlá posílit boj státu s kriminalitou, zejména s korupcí. V trestním právu lidovci budou nadále podporovat heslo "třikrát a dost", které by mohlo znamenat doživotí pro nenapravitelné recidivisty.

Křesťanští demokraté při dnešní prezentaci programu zdůraznili, že se chtějí v příštím volebním období zasadit také o lepší život na venkově a zamezit komunistům podílet se na vládě.

KDU-ČSL chce školné a platbu u lékaře

Program je podle KDU-ČSL realistický a není seznamem planých slibů. Obsahuje proto i nepopulární prvky. Lidovci například počítají se školným na vysokých školách či poplatky za recept, návštěvu u lékaře či pobyt v nemocnici, což považují ve vzdělávání a zdravotní péči za významný motivační prvek.

Lidovci prosazují,aby manželé s dětmi získali rodinné pasy, které mají umožnit získat slevy při návštěvě kulturních a sportovních akcí, při cestování i nákupech určitého zboží. Lidé, kteří mají děti, by měli platit i nižší odvody na sociální pojištění.

Za hlavní úspěch KDU-ČSL v končícím volebním období Kalousek označil to, že až donedávna se dařilo mařit fungování koalice ČSSD a KSČM. Zatímco obě levicové strany mají ve Sněmovně většinu 111 hlasů, vládní koalice ČSSD, lidovců a unionistů disponuje 101 hlasy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám