Hlavní obsah

Lidovci nejsou jednotni, zda žádat Grossovu hlavu

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezi lidoveckými politiky nepanuje v otázce, jak by se měla dál řešit vládní krize, úplná jednota. Jedna část, reprezentovaná předsedou Miroslavem Kalouskem, soudí, že by se mělo trvat na požadavku, aby premiér Stanislav Gross odstoupil. Druhé části, např. prvnímu místopředsedovi Janu Kasalovi, by stačilo, kdyby premiér splnil podmínky, které mu dali na neúspěšném jednání minulou středu.

Foto: Štěpánka Friedrichová
Článek

"Ve středu jsme našim partnerům položili na stůl návrh postní dohody, oni zatím mají čas, aby to posoudili a řekli, co jim na tom vadí, a pak se posuneme dál," řekl v pondělí Kasal Právu. Dodal, že posunem by mohlo být, když premiér a soc. dem. uznají, že příčina problému je v tom, že premiér má neuspořádané poměry ve svých rodinných financích. "Pokud to bude přijato, že to tak je, posuneme se dál," dodal Kasal. Kalousek včera v Brně zopakoval: "Jako ideální řešení navrhujeme pokračovat v koalici s tím, že soc. dem. navrhne nového premiéra." Podle něj KDU-ČSL předložila návrhy, na nichž nemá co měnit.

Právo již v pondělí informovalo, že soc. dem. grémium se za vedení premiéra Grosse v sobotu s krajskými šéfy domluvilo na pokusu uzavřít s lidovci kompromis a pokračovat v tříbarevné koalici. Kalousek však uvedl: "Není možné vyjít ze dveří a říci, že se vlastně nic nestalo, protože ono se stalo."

Šimonovský nevidí cestu zpět

S tím souhlasí i ministr dopravy a místopředseda KDU-ČSL Milan Šimonovský. Podle jeho slov "již není cesta zpátky", ačkoli by si přál, aby koalice pokračovala. "Netrváme na postní dohodě, ale trváme na tom, že bychom se měli domluvit na konkrétních věcech, které budou napraveny. Nejjednodušší řešení bude, když pan premiér stejně jako francouzský ministr financí řekne: Ano, to jsem nezvládl, a bude rezignovat," řekl v pondělí Šimonovský Právu.

Dodal, že by si měli za svým požadavkem stát, i když to bude znamenat jejich konec ve vládě. Dal tak najevo, že nepočítá s demisí, ale s odvoláním. To může navrhnout premiér prezidentovi, který to nemůže odmítnout, pouze zdržovat.

Zbývající dva lidovečtí ministři a místopředsedové - ministr zahraničí Cyril Svoboda a ministr životního prostředí Libor Ambrozek - se k otázce rezignace nechtějí vyjadřovat. Svoboda těsně před tím, než Kalousek vyzval Grosse k demisi, prohlašoval, na rozdíl od Kalouska, že je vláda akceschopná.

V tzv. postní dohodě lidovci přislíbili, že pokud Grossova manželka Šárka přestane podnikat, dále premiér vysvětlí některé výroky a strany se zaváží, že budou zveřejňovat své pohledávky nad 30 miliónů, tak ustoupí od požadavku na rezignaci premiéra. Tyto podmínky ale soc. demokraté již jednou odmítli.

Šéf poslanců ČSSD Michal Kraus přitom včera naznačil, že Gross na lidovecké výtky zareaguje: "Zcela určitě přijme určitá stanoviska k některým vyjádřením." Dodal sice, že pozice stran "jsou natolik vzdálené, že jakékoli společné jednání by nemělo šanci dosáhnout dohody", míní však, že by grémia koaličních stran zformulovala stanoviska, "která by nastolila prostor k tomu, aby vláda mohla fungovat dál".

Línek: jednat o průsečících

Podle jihomoravského hejtmana a šéfa tamních lidovců Stanislava Juránka jediný způsob, jak lze řešit vládní krizi, je odstoupení premiéra Grosse. "My musíme neustále upozorňovat, aby odstoupil," uvedl Juránek. Na dotaz, zda nevidí jinou možnost, Juránek uvedl: "Pokud neexistuje nějaké zázračné vysvětlení, tak jsem pro odstoupení." Dodal, že k výměně premiéra a vlády by mohlo dojít stejně "rychle a elegantně" jako tomu bylo v létě, když soc. dem. vyměnila Vladimíra Špidlu Grossem.

Místopředseda KDU-ČSL Roman Línek soudí, že koaliční lídři mají povinnost cestu k vyřešení vládní krize co nejrychleji hledat "v nějakých průsečících". Myslí si, že se koaliční projekt "dá realizovat do řádných voleb v roce 2006 a že tady prostor ještě je, ale musí se zvážit, kdo dnešní stav zapříčinil".

Podle něj by koalice měla jednat o lidoveckém návrhu z minulé středy. "Neměli bychom se ale vrátit do bodu před třemi týdny a tvářit se, že se nic nestalo," poznamenal.

Předseda pražských lidovců Marián Hošek se domnívá, že požadavek KDU-ČSL na odchod Grosse není tak ultimativní, jak se prezentuje. "Existují tu kroky, jak by to mohl jednoznačně vysvětlit, a kroky, jak by se mělo pokračovat," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám