Hlavní obsah

Lidí přiotrávených z rychlého občerstvení v Hradci je už 57. Provozovatel bistro zavřel

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Na téměř šest desítek se vyšplhal celkový počet lidí se zažívacími potížemi poté, co zkonzumovali jídlo z prodejny rychlého občerstvení Maxim v ulici V Kopečku v centru Hradce Králové. Policie nyní šetří veškeré okolnosti případu. Podle lékařů byl v jídle toxin bakteriálního původu, s největší pravděpodobností šlo o zlatého stafylokoka.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Občerstvení Maxim v Hradci Králové, kde se lidé měli přiotrávit jídlem.

Článek

„Především zjišťujeme příčinu zdravotních potíží a případnou míru zavinění konkrétní osobou,“ uvedl policejní mluvčí Jan Čížkovský.

Počet ošetřených se vyšplhal na sedmapadesát. Podle jejich svědectví mohly být zdrojem problémů tortilly plněné masem. „Někteří byli ošetřeni ambulantně. Na infekci zůstalo 18 lidí, polovina bude propuštěna, zbylých osm zde ještě přes den zůstane,“ uvedl ve středu dopoledne lékařský náměstek fakultní nemocnice Zdeněk Tušl.

Hygienici se o prvních případech zažívacích potíží dozvěděli v úterý kolem 11. hodiny dopoledne. Postižené spojovala právě konzumace pokrmů v bistru v centru města. I když na místo ihned vyrazila kontrola, která zjistila určité závady, nebyly takového charakteru, aby byla provozovna nuceně uzavřena.

Problémy už v pondělí

„Odpoledne však případů zažívacích potíží náhle přibývalo. Z dopoledních několika jich byly už desítky. Provozovatel bistro v odpoledních hodinách sám uzavřel,“ uvedla Veronika Krejčí z krajské hygienické stanice.

Podle zprávy z krajské záchranky, prvních šest osob s příznaky ošetřovali už v pondělí. V úterý pak následovali další lidé s obdobnými příznaky. Nejvíce výjezdů zaznamenali záchranáři v úterý mezi 15. a 18. hodinou.

V jídle byl obsažen toxin, produkovaný bakterií, zřejmě zlatým stafylokokem. Laboratorně byl potvrzen zatím u šesti osob
Zdeněk Tušl, FN Hradec Králové

„Nemocní ve věku od 15 do 66 let trpěli vesměs akutními zažívacími problémy, zejména výraznou nevolností, křečemi a bolestmi břicha, průjmy a zvracením. Všechny postižené záchranáři po ošetření transportovali do královéhradecké fakultní nemocnice. Nikdo z nich nebyl v době našeho ošetřování v ohrožení života,“ ujistil mluvčí záchranky Ivo Novák.

„Při kontrole jsme odebrali vzorky pokrmů, které jsou nyní v laboratořích – budou se hledat bakterie, ale i bakteriální toxiny, které byly velice pravděpodobně příčinou zdravotních obtíží. Výsledky můžeme očekávat v řádu dní. Zároveň byli i zaměstnanci bistra odesláni k lékařskému vyšetření,“ dodala hygienička Krejčí s tím, že došetřování v provozovně pokračovalo i ve středu a bude provedeno epidemiologické šetření u nemocných osob.

Bez zdravotních následků

„V jídle byl obsažen toxin, produkovaný bakterií, zřejmě zlatým stafylokokem. Laboratorně byl potvrzen zatím u šesti osob. Toxiny způsobují zvracení, nevolnosti a další zdravotní problémy,“ vysvětlil zdravotnický náměstek hradecké fakultní nemocnice Zdeněk Tušl.

Podle jeho vyjádření bylo štěstí, že nakažené jídlo konzumovali lidé mladšího věku. „Proto byl průběh onemocnění relativně lehký, neboť mladí nemají přidružená onemocnění, například to nebyli kardiaci,“ dodal Tušl.

Ve středu v podvečer mělo zhoršené laboratorní výsledky stále ještě šest z postižených, kteří tak museli zůstat hospitalizovaní na infekčním oddělení hradecké nemocnice. Lékaři však předpokládají, že čtyři z nich budou propuštěni během čtvrtka. Nikdo by neměl mít zdravotní následky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám