Hlavní obsah

LIDEM se nerozpustí. Máme místo na politickém nebi, říká Navrátilová

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Strana LIDEM nekončí. Čtvrteční zasedání širšího vedení, tzv. republikové rady, se totiž dohodlo na tom, že partaj má voličům co nabídnout, a měla by proto v politice dál působit. O tom, zda se strana zúčastní předčasných voleb, chce rada rozhodnout do tří týdnů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dagmar Navrátilová

Článek

Podle úřadující předsedkyně Dagmar Navrátilové jsou ale cílem komunální volby na podzim 2014. „Dohodli jsme se, že chceme pokračovat dál. Boj nevzdáváme a chceme se aktivně podílet na politickém životě v této zemi,“ uvedla Navrátilová s tím, že po vychladnutí emocí už nikdo rozpuštění LIDEM neprosazoval.

Navrátilová, která po rezignaci Karolíny Peake z postu předsedkyně převzala vedení strany, věří, že LIDEM dokážou voliče oslovit. „V každém případě mají LIDEM místo na politickém nebi. Musíme se ale dát dohromady a nadechnout se, protože nás nedávné události oslabily. Na druhou stranu nám dávají naději, že máme šanci pokračovat dál,“ uvedla na dotaz Práva Navrátilová.

Přiznala ale, že LIDEM nemají na to, aby sestavili samostatné kandidátky, uvažují tedy o spojenectví s některou jinou stranou. „O účasti ve volbách rozhodne republiková rada zhruba do dvou tří týdnů. Máme určitá rozjetá jednání,“ prohlásila Navrátilová. S jakými stranami LIDEM jednají, ale nechtěla prozradit.

Strana je životaschopná, věří expředsedkyně

Navrátilová zatím není rozhodnutá, zda se bude sama ve volbách ucházet o přízeň voličů. „Nevylučuji, že bychom se mohli objevit na kandidátkách nebo že se stoprocentně předčasných voleb zúčastníme. Náš cíl jsou komunální volby, které budou za rok,“ upřesnila. Podle Navrátilové v nejbližší době tedy nebude svolán stranický sněm, ale až na podzim. Ten by měl určit i nového šéfa strany.

Části čtvrtečního jednání se jako host účastnila i Peake, která také prosazovala, aby LIDEM kandidovali až v příštím roce v evropských či obecních volbách. Také Peake věří, že partaj je životaschopná. „Když bude mít liberálně-demokratická strana odhodlané lidi, tak šanci má. Rozhodně tu je pro ni prostor,“ dodala.

Sama Peake chce zůstat jen řadovou členkou. „Nechtěla jsem zůstat na pozici, na které jsem měla pocit, že nereprezentuji většinový názor možná ani ne strany, ale našich poslanců,“ uvedla.

Anketa

Měla by LIDEM kandidovat v nadcházejících předčasných volbách do Sněmovny?
Ano
3,8 %
Ne, protože jí to prospěje před volbami v roce 2014
1,1 %
Ne, protože stejně nemá šanci uspět
95,1 %
Celkem hlasovalo 7796 čtenářů.

Související témata

Foto: http://www.lidem.cz/

LIDEM

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně VV Dagmar Navrátilová

Reklama

Související články

Strana LIDEM se začala rozpadat

Po středečním hlasování o důvěře Rusnokově vládě, kterou předsedkyně LIDEM Karolína Peake svým odchodem ze Sněmovny nepřímo podpořila, zatímco zbylí poslanci...

Výběr článků

Načítám