Hlavní obsah

LIDEM chtějí ministra bez portfeje, spekuluje se o pravé ruce Peake Mlsnovi

Právo, rsk
Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) bude mít pravděpodobně nového člena za LIDEM. Ministr bez portfeje by měl řídit Legislativní radu vlády (LRV). Tu nyní vede vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake, která však míří na resort obrany. V této souvislosti se spekuluje, že by se ministrem mohl stát místopředseda LRV Petr Mlsna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karolína Peake

Článek

„Nikdo o tom se mnou nemluvil, o ničem nevím,“ reagoval ve čtvrtek Mlsna na dotaz Práva, zda dostal nabídku dělat ministra. Na dotaz, zda by post přijal, odpověděl: „Zatím o tom vůbec neuvažuji a nechci vytvářet chiméry.“

Poté, co se ODS s LIDEM dohodli, že občanští demokraté dostanou ministerstvo dopravy a Karolína Peake půjde šéfovat obraně, by počet ministrů za LIDEM o jednoho klesl. Proto nejmenší vládní strana usiluje o to, aby vznikl nový ministr bez portfeje, který by řídil Legislativní radu vlády.

„Předsedu rady bychom si chtěli jako strana ponechat v podobě postu ministra bez portfeje,“ řekla ve čtvrtečním rozhovoru pro Právo Peake s tím, že LIDEM jde o zachování stejného počtu ministrů.

Takový post již v minulosti existoval, v letech 2007-2009 byl ministrem bez portfeje a předsedou LRV lidovec Cyril Svoboda.

Plat ministra před zdaněním činí 106 600 korun, k tomu pobírá náhrady ve výši 15 600 Kč. Podle mluvčího LIDEM ale v tomto případě k žádnému navýšení nedojde, jelikož Peake je už nyní ministryní bez portfeje. "V případě, se by se stala ministryní obrany, tak by pobírala plat jako vicepremiérka, nikoli ministerský. Na post ministra bez portfeje by měl usednout kandidát strany LIDEM, který bude pobírat ministerský plat. V součtu ministrů se tedy nezvýší jejich počet, a tudíž ani součet platů," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám