Hlavní obsah

Lidé z frenštátského domu č. 39 věří ve změnu zákonů

Právo, den, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České zákony upravující soužití obyvatel v obytných domech jsou nedostačující, měly by se změnit. To je jednoznačný názor nejen přeživších obyvatel domu č. 39 na ulici 6. května ve Frenštátu. V neděli 17. února ho zdemoloval výbuch plynu, který pravděpodobně záměrně pustil jeden z problémových nájemníků. Při explozi zemřelo šest lidí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Demolice domu ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku.

Článek

„Cítili jsme bezmoc. To bylo pořád dokola. Chodili jsme na policii a k soudu opakovaně kvůli problémům se sousedem Antonínem Blažkem. Tam jsme se vždy dozvěděli, že dokud se něco vážného nestane, tak nemohou nic dělat. Že jsou prostě takové zákony. Policie musí mít plnou skříň materiálů týkajících se pana Blažka,“ řekl včera Právu Jiří H., který je jednatelem společenství vlastníků zničeného domu, v němž bydlel 42 let.

Dodal, že kdyby byly naše zákony funkční, tak by vůbec k frenštátskému neštěstí nemuselo dojít. „On se totiž neustále kvůli každé věci odvolával. Například i kvůli prodeji toho jeho bytu, bylo to nekonečné a neřešitelné. Špatné zákony by se měly změnit a předejít dalším neštěstím.“

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Odstraňování sutin po výbuchu plynu v bytovém domě ve Frenštátě bude nejspíš trvat až do pátku.

Blažek, kterého policie považuje za strůjce pozdější tragédie, kromě neplacení do fondu oprav nehradil ani zálohy za elektřinu, vodu a další služby spojené s obýváním bytu.

Ve sporech s Blažkem zastupovala společenství vlastníků domu advokátka Ivana Quittová. „Zažila jsem ho během soudního jednání. Působil na mne úplně normálně, jen jeho argumentace byla taková svérázná. Tvrdil například, že zálohy neplatí, protože mu nechtějí ukázat zprávu o revizi komína a účetnictví. Přitom si ale kdykoliv mohl zajít na správu majetku do RK Beskyd a mohl se na ty dokumenty kdykoliv podívat,“ sdělila Právu advokátka, která se nyní také potýká s nedostačujícími českými zákony.

„Zkoumám nyní, co vůbec můžeme a co nemůžeme. Jedním z velkých problémů například je, že zákon vůbec nepamatuje na to, že by zničehonic společenství vlastníků zaniklo, nebo že zcela zmizí z povrchu zemského daný dům. Oni nyní nejsou ani usnášeníschopní, nemohou o ničem rozhodovat,“ vysvětlovala advokátka s tím, že se pokusí soud požádat o to, aby sdružení vlastníků šlo do likvidace.

„Následně pak můžeme řešit dědictví, i co s pozemkem pod domem, který se právě demoluje,“ shrnula Quittová, která se má s jednatelem Jiřím H. sejít poprvé nad problémy tento týden. „Řekneme si, jak budeme pokračovat. Zatím jsme byli ve spojení jen přes esemesky. Dala jsem jim čas, aby rodina nabrala druhý dech.“

Dům byl pojištěný

V současné době již zmíněná realitní kancelář, která se starala o účetnictví a správu domu, jedná s pojišťovnou o výplatě náhrady škody způsobené při výbuchu. „Dům byl proti výbuchu pojištěný, s pojišťovnou už jednáme a její postoj je vstřícný,“ uvedl jednatel RK Beskyd Martin Houška.

Podle odborníků by výplatě pojistného plnění pro společenství vlastníků nemělo nic bránit, i přesto, že škoda byla způsobena úmyslným jednání jednoho z jeho členů. „Nehraje roli, že škoda byla způsobena úmyslným jednáním. Něco jiného by bylo, kdyby viník byl jediným majitelem domu a potom si nárokoval výplatu pojistného plnění,“ řekl Václav Petřík z makléřské společnosti Petřík Brokers.

Podle jednatele sdružení vlastníků Jiřího H. budou nyní čekat, až je pojišťovna vyplatí. „Stavět nový dům rozhodně nechceme, na to hrozné místo se už nikdo nechce vracet,“ zkonstatoval jednatel, který v žádném případě nehodlá s advokátkou škody vymáhat po manželce a dětech frenštátského vraha. „Vždyť ta rodina nic nemá a nikomu to už nepomůže, životy lidí to nevrátí.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám