Hlavní obsah

Lidé v Pardubicích čekají na evakuaci kvůli bombám z války

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce lidí v Pardubicích by měly mít od pondělí připraveno za dveřmi svého bytu nebo pracoviště evakuační zavazadlo se vším potřebným až na 24 hodin. Začala totiž dlouho odkládaná sanace staré ekologické zátěže v prostoru U Trojice, kde se předpokládá nález desítek až stovek leteckých pum z druhé světové války a kdykoliv do konce dubna mohou být místní vyzváni k okamžitému odchodu.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Celý prostor sanačních prací je uzavřen a střežen.

Článek

„Dnešní rafinerie Paramo v sousedství tohoto prostoru bylo terčem několika spojeneckých náletů za druhé světové války a nevybuchlou leteckou munici tady musíme předpokládat. Pod zemí by měly být nevybuchlé letecké pumy o hmotnosti 500 liber,“ řekl Právu vedoucí oddělení krizového štábu pardubického magistrátu Jiří Kyncl.

Historici, kteří získali záznamy o počtu shozených pum na Pardubice a statistické údaje o tom, kolik procent jich roznětka neuvedla v explozi, přibližně odhadují, že pod zemí je nejméně 130 takových bomb.

Možnost, že by se jim bagry zázrakem vyhnuly, není velká. „Bude nutné vyhloubit dva sanační drény, z nichž se bude odčerpávat voda znečištěná ropnými látkami, aby se snížila stará ekologická zátěž podniku,“ uvedl Vladimír Vavruška ze společnosti Geotest Brno. Firma bude bagrovat šachty hektarovým prostorem do hloubky až šesti metrů, odborníci předpokládají, že nevybuchlé pumy se zarývaly do písčité půdy u Labe i čtyři metry pod zem.

„Pyrotechnik je na staveništi nepřetržitě,“ ujistil Kyncl. Během pondělí stavbaři do večerních hodin na žádnou pumu nenarazili, práce z bezpečnostních důvodů skončily ještě před setměním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám