Hlavní obsah

Lidé v Ostravě čekali celou noc na dotaci na ekologický kotel

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Neuvěřitelnou trpělivost mají žadatelé o dotaci na ekologický kotel v Moravskoslezském kraji. Někteří vydrželi čekat celou páteční noc v řadě, než se v sobotu v osm hodin ráno otevře podatelna na zdejším krajském úřadě v centru Ostravy a oni si budou moci podat žádost o 40 tisíc korun, aby si mohli vyměnit svůj starý kotel za nový nízkoemisní na uhlí, biomasu, nebo uhlí i biomasu zároveň.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Lidé čekají před krajským úřadem na dotaci na ekologický kotel.

Článek

Před budovou a ve vestibulu krajského úřadu se tísnilo a posedávalo i po zemi po sedmé hodině ráno zhruba tři sta lidí. V Třinci, kde na magistrátu, také od osmi hodin přijímají žádosti, jich čekala zhruba padesátka.

Na jedno podání může podatel doručit maximálně jednu žádost. Kraj počítá s tím, že v této druhé vlně projektu, na kterém pracuje společně s ministerstvem životního prostředí, uspokojí tisícovku žadatelů. Je proto možné, že akce bude ukončena ještě dnes.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pavel Kalous z Paskova se nyní připravil a s manželkou vyrazili do fronty už v pátek v osm hodin večer. Také přišli první na řadu.

Čekal ve frontě celou noc

Jako první přišel na řadu jednašedesátiletý Pavel Kalous z Paskova na Frýdecko-Místesku. „Topím zatím vším, co se prakticky dá. Mám tam ještě trochu kalu, dřevem i uhlím. Chtěl bych ekologický litinový kotel, aby mě přežil. Je mi 61 let, takový kotel vydrží zhruba třicet let, tak to mě určitě přežije,“ smál se muž při čekání v chodbě ostravského krajského úřadu před podatelnou.

„Manželka se synem už tu byla od osmi večer, já jsem za nimi dorazil a vystřídal je zhruba o půl třetí v noci. Byli jsme tu první, když jsem ale přišel o půl třetí za nimi, tak už za námi čekala asi padesátka lidí. Někdo klimbal, my kuřáci jsme chodili kouřit.“

Vysvětlil také, proč si přispíšil: "Jsme tu už podruhé, v první vlně, která byla někdy letos v únoru, nám žádost nevyšla. Minule nám to zařizoval známý přes firmu. Asi si přispal. Tak jsem to vzal nyní do ruky raději sám.“

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Fronta na dotaci na ekologický kotel

Kalous dodal, že je na čekání v řadě zvyklý z doby před revolucí: „Takhle jsme čekávali v řadě na auta. Máme to nacvičený, to se tenkrát čekalo i dva či tři dny, takže jedna noc nic není. A co by člověk neudělal pro 40 tisíc korun.“

Žádost vyřídí rychle

Vedoucí odboru životního prostředí Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza dorazil v sobotu do práce, aby měl vše pod dohledem. „Tak velký zájem jsme čekali. Akci neděláme primárně jen pro lidi, primárně to děláme pro snížení emisí v Moravskoslezském kraji a zlepšení ovzduší,“ vysvětloval novinářům Kotyza a dodal, že lidé mohou na velkoplošné obrazovce ve vestibulu úřadu sledovat aktuální počet přijatých žádostí, aby věděli, jak na tom jsou.

„Budeme se snažit jejich žádosti vyřídit co nejrychleji, bude to trvat jeden až dva měsíce. Pokud někdo ani nyní nebude úspěšný, tak už máme připravenou třetí výzvu na dotaci na ekologický kotel, která se uskuteční letos v září,“ shrnul Kotyza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám