Hlavní obsah

Lidé si v Resslově ulici připomněli hrdinný boj parašutistů

V pražské Resslově ulici před pravoslavným chrámem sv. Cyrila a Metoděje si v úterý lidé připomněli 77 let od boje československých výsadkářů, kteří se do krypty chrámu uchýlili po odstranění zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Zemřeli po několikahodinovém boji s německou přesilou.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Čestná stráž před chrámem

Článek

„Je třeba si tyto hrdinské činy neustále připomínat,” řekl novinářům ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Dnešní pietní akt podle něj připomněl největší odbojářský čin druhé světové války v Evropě, atentát na Reinharda Heydricha.

U okna krypty, ve které se parašutisté skrývali, v úterý za zvuku vojenské hudby položili věnce a květiny například místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) nebo váleční veteráni Emil Boček a Miloslav Masopust. Pietě přihlížely stovky lidí.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Před chrámem sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici uskutečnila pietní vzpomínka při příležitosti 77. výročí výročí atentátu na Reinharda Heydricha a smrti československých parašutistů. Vlevo je válečný veterán Emil Boček.

Před chrámem zazněla nejprve slovenská, pak i česká hymna. Následovala bohoslužba za zemřelé a krátká pieta v kryptě kostela. Po poledni pak padlé připomněla i městská část Praha 2 na chodníku naproti kostelu u pamětních destiček, které byly loni umístěny v místech, kam byla vynesena těla výsadkářů.

Boji v kostele předcházel útok Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše ze skupiny Anthropoid na nejvyššího představitele německé moci v protektorátu Reinharda Heydricha. Kata českého národa, jak byl Heydrich označován, se jim podařilo 27. května 1942 těžce zranit. Na následky poranění o několik dnů později v nemocnici zemřel.

Foto: Repro z fotoalba Jana Kubiše

Nerozlučná dvojice Jan Kubiš (vlevo) a Josef Gabčík v létě 1940 před věží zámku v anglickém Cholmondeley.

Oba parašutisté se před německými úřady skrývali tři týdny právě v kryptě pravoslavného kostela sv. Cyrila a Metoděje. Úkryt zde nalezli společně s dalšími pěti parašutisty – Janem Hrubým, Jaroslavem Švarcem, Josefem Valčíkem, Adolfem Opálkou a Josefem Bublíkem. Po několikahodinovém boji s německou přesilou část z nich padla, někteří spáchali v bezvýchodné situaci sebevraždu. Těžce zraněný Kubiš zemřel při převozu do nemocnice.

BEZ KOMENTÁŘE: Pietní připomínka boje československých parašutistů v pražských DejvicíchVideo: Jan Handrejch, Právo

Kryptu v prvních měsících letošního roku podrobili zkoumání za pomoci moderních prostředků odborníci z Vojenského historického ústavu (VHÚ) a ze společnosti Geo-cz. Podle serveru Technet.cz byla v kryptě kostela nalezena dvě dosud neznámá místa, kde prokazatelně došlo k pokusu o prokopání do předpokládaných únikových prostor. Zda byly jejich původci opravdu parašutisté, nelze podle historika Michala Buriana z VHÚ dokázat, dá se to ale podle něj vzhledem k souvislostem předpokládat.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr vnitra Jan Hamáček (vlevo) a ministr obrany Lubomír Metnar se zúčastnili pietní akce

V jednom případě se někdo pokusil prokopat do větrací šachty, která ústí do dnes již zazděného komína, komín byl ale pro únik příliš úzký. Odborníci také zjistili pokus o rozšíření odtokového kanálku.

Výzkum také potvrdil, že nedaleko od krypty vede pravděpodobně barokní chodba. Leží ve směru, ve kterém se výsadkáři pokoušeli vytvořit únikový otvor, k jejímu dosažení jim chyběl asi metr.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Pieta před chrámem sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici

Součástí průzkumu bylo i hledání krve za pomoci ultrafialového záření nejen v kryptě, ale i v samotném kostele. Stopy krve se podle Buriana nepodařilo dohledat, a to ani například na kůru, kde bylo podle historických fotografií tratoliště krve, řekl. Historici plánují v průzkumu pokračovat. Zdokonalovat budou například vytvořený 3D model krypty.

Reklama

Výběr článků

Načítám