Hlavní obsah

Začalo rychlé testování na koronavirus, i přes rezervaci stojí lidé často ve frontách

Novinky, ČTK, alt, loš, den
Aktualizováno

V České republice začalo ve středu bezplatné testování na koronavirus snadno dostupnými antigenními testy. Provádějí se výtěrem z nosohltanu, stejně jako PCR testy, výsledek je ale k dispozici do 20 minut. Na některých místech ale rozjezd testování provázely zmatky, protože lidé stáli v dlouhých frontách, ač měli zarezervovaný konkrétní čas.

Testování v Nemocnici na BulovceVideo: Novinky

 
Článek

Zájemců o testy bylo mnoho, zatím se na středu objednalo 17 552 lidí, asi 10 000 míst je na dnešek ještě volných. Některá z 174 odběrových míst ale mají zcela obsazeno na několik dní dopředu.

Například v testovacím centru na Bulovce museli lidé stát v jedné frontě na vyvolávací systém společně s těmi, kteří šli na PCR test a byli tedy indikováni lékařem, protože například byli v kontaktu s nakaženým.

Mnozí z toho byli rozčarovaní, protože se domnívali, že se registrovali už ve chvíli, kdy se na test objednali. K registraci na místě už nešli, ač musí. Tím vznikaly zmatky.

Kde si rezervovat termín na test? Zájemců je mnoho, ministerstvo nabízí centrální systém

Domácí

Na místě jim totiž musí být vystavena žádanka a pracovník zjišťuje například to, zda má zájemce o testování nějaké příznaky.

„Čekám tady už přes hodinu. Organizační stránka není povedená, stojí tu lidé na PCR a antigenní testy v jedné frontě na vyvolávací systém,“ popsal jeden ze zájemců o test, který přišel, protože si chce být jistý, že není infekční před návštěvou rodičů.

Během rána se situace uklidnila a fronty už tak dlouhé nebyly. Další žena uvedla, že čekala jen několik minut.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Lidé čekají na testování ve Fakultní nemocnici Brno.

Přišli všichni najednou

Zmatky provázely brzy ráno i testování v pražské Thomayerově nemocnici, když přišli objednaní zájemci o antigenní testy a současně lidé, které lékař indikoval na PCR test a nemocnice je vyzvala, aby přišli už ráno, ač byli objednaní až po 11:00. To způsobilo spory ve frontách o pořadí.

Kde si rezervovat termín na test? Zájemců je mnoho, ministerstvo nabízí centrální systém

Domácí

Fronty, ve kterých se mísili lidé objednaní na různé typy testů přes různé systémy, se tvořily i u polikliniky na pražském Chodově.

Pokud lidé mají příznaky nemoci a vyjde jim pozitivní antigenní test, na PCR test už nemusí a musí zůstat doma. Pokud příznaky nemají, a přesto jim test vyjde pozitivní, pošle je lékař na kontrolní PCR odběr. Pokud je test negativní, dostanou lidé potvrzení.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Lidé čekají na test v ostravské fakultní nemocnici.

Antigenní test se provádí výtěrem z nosohltanu a jeho výsledek se zájemce dozví do 30 až 45 minut. „Tato doba zahrnuje odběr, vyhodnocení testu, povinnou administraci, vytištění a předání certifikátu,“ upřesnila mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová.

Reklama

Výběr článků

Načítám