Hlavní obsah

Lidé posílají peníze rodině po výbuchu domu na Opavsku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká vlna solidarity provází událost, která před necelými třemi týdny otřásla malou obcí Strahovice na Opavsku. Výbuch zde zcela zničil rodinný dům, ve kterém zahynul osmadvacetiletý muž. Jeho čtyři příbuzní, kteří explozi přežili, tak zůstali bez střechy nad hlavou a nyní jsou odkázáni na milodary.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Po výbuchu se sesula asi čtvrtina domu, zbytek musel být kvůli narušené statice stržen.

Článek

Na účet obce, která zorganizovala veřejnou sbírku, během posledního týdne přišlo podle informací z pondělního odpoledne 324 tisíc korun. „Peníze poslalo zhruba 130 dárců, a to v rozpětí od zhruba sto korun až po několik tisíc. Nejvyšší příspěvek je 50 tisíc,“ uvedla starostka obce Elen Malchárková.

Podle dostupných informací muž v domě shromáždil dosud neupřesněné množství munice z druhé světové války, kterou pomocí detektoru amatérským způsobem sám vyhledával v okolí. Co přesně zapříčinilo explozi, zatím není úplně jasné. Policie zatím nezveřejnila žádné konkrétní informace, protože se čeká na závěry znaleckých posudků.

Jak řekla starostka, radnice se rozhodla sbírku zorganizovat vzhledem k tomu, aby rodině usnadnila pořízení nového bydlení. V domě bydlelo podle starostky pět lidí. „Muž, který výbuch nepřežil, byl svobodný a bezdětný. Žil ve společné domácnosti se svými rodiči, s bratrem a také s babičkou, která už má více než devadesát let,“ řekla starostka.

„Vzhledem ke svému věku už jen velmi těžko dosáhnou na nové bydlení nebo na hypotéku. Proto se té rodině snažíme pomoci, už v prvních dnech jsme jim pomohli najít náhradní ubytování, naštěstí jim vyšel vstříc majitel jednoho z domů v obci,“ dodala starostka.

Peníze ze sbírky podle ní budou určeny výhradně na nové bydlení pro postiženou rodinu. „Uvidíme, kolik financí se podaří nashromáždit, zda to bude stačit na pořízení nějakého menšího domu nebo na nájemní bydlení,“ dodala starostka. Číslo účtu, který obec zřídila u ČSOB, je 289731794/0300.

Jak Právo informovalo, k tragické události došlo ve čtvrtek 8. srpna krátce po 17. hodině, kdy explodoval rodinný dům v sousedství zdejší základní a mateřské školy. Epicentrum výbuchu se nacházelo ve sklepě. K zemi se sesula celá čtvrtina domu, jeho zbývající část byla poškozena natolik, že do ní přivolaný statik zakázal vstup. V současné době je objekt celý stržen k zemi, protože byl neopravitelný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám