Hlavní obsah

Lidé pátrají po viníkovi otravy Bečvy sami. Aktivista natočil klíčová místa z dronu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen policie se zapojuje do pátrání po skutečném viníkovi katastrofální havárie na řece Bečvě, ve které před osmi měsíci 20. září 2020 uhynulo v úseku pod Valašským Meziříčím až do Přerova více než čtyřicet tun ryb. Po důkazech se pídí i aktivisté z Valašska, kteří se snaží bránit svou řeku.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry Bečvy u RožnovaVideo: Jan Husák

 
Článek

Jedním z nich je i učitel zeměpisu a biologie na Gymnáziu Františka Palackého ve Valašském Meziříčí Jan Husák. Zveřejnil video, které natočil z dronu letícího nad řekou Bečvu od výusti kanálu vedoucí z areálu bývalé rožnovské Tesly až po místo vzdálené 3,2 kilometru, kde rybáři v inkriminovaný den objevili první uhynulé ryby. Stejné video ve středu poslal i policii. Vsetínští kriminalisté pracující na této kauze jej však ve čtvrtek podle policejní mluvčí Lenky Javorkové nedostali na stůl.

Rybáři k otravě Bečvy: Zdroj havárie je někde jinde

Domácí

Počátek v místě u takzvané „rožnovské“ výusti nevybral ve svém videu Husák náhodně. Jako na možný zdroj havárie na něj totiž poukazuje soudní znalec, který u této výusti vloni začal pokus se zeleným barvivem, takzvaným fluoresceinem. A dlouho se na ni zaměřovali i samotní kriminalisté. Klicperovo podzimní pokusné mísení barviva v řece pak zaznamenala policie pomocí dronu.

Tím podle svých slov Klicpera prokázal, proč jedy zabíjely ryby až po více než třech kilometrech. Odvolával se na hydrodynamiku vody, která zelené barvivo dlouze držela na pravé straně toku. Z dříve zveřejněných fotografií však bylo patrné, že se barvivo dostalo do celé šíře toku již u prvního ze dvou jezů tříkilometrového úseku.

Foto: Jan Husák, .

V úseku dlouhém 3,2 kilometru se nachází dva jezy a dalších pět peřejí.

A právě proto nyní vytvořil Husák své video. Dokumentuje situaci v řece v daném úseku. Poukazuje na dva jezy a dalších pět peřejí, kde by mohlo dojít k mísení jedů. „To video jsem vytvořil z více důvodů, jedním z nich byl ten, aby jej policejní vyšetřovatelé mohli porovnat s posudkem soudního znalce,“ sdělil Právu Husák.

Záběry poslal policii

Video podle něj upozorňuje na nesrovnalosti ve vyšetřování kauzy. „Podle dostupných informací ukazuje znalecký posudek znovu na průmyslový areál v Rožnově pod Radhoštěm. Tento výsledek je však v přímém rozporu s nálezy uhynulých ryb. Ty první z nich se nacházely až 3,2 km pod výpustí a je velmi málo pravděpodobné, že by nedošlo k žádnému pozorovanému úhynu ryb na tak dlouhém úseku řeky,“ řekl Husák.

„Proto jsem vytvořil video pořízené s využitím dronu. Detailně zachycuje celý úsek od rožnovské výusti až po místo prvních pozorovaných úhynů. Poskytuje výmluvný obraz toho, jak to vypadá s takzvanými mísícími zónami v inkriminovaném úseku řeky.“

Kyanidy do Bečvy měly uniknout z firmy Energoaqua. Ta to odmítla

Domácí

K mísení podle něj během tříkilometrového úseku mohlo docházet hned v sedmi případech jezů a peřejí. Pokud by se podle něj dostal jed do řeky již u „rožnovské“ výusti, jedy by tak zabíjely ryby mnohem dříve.

Ekologická havárie postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Podle odborníků kyanid poškodil téměř celý vodní biotop na zhruba 40 kilometrech toku. Policie případ stále šetří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám