Hlavní obsah

Lidé na Vysočině čekají, zda přijdou o drůbež

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysočina

Do středy budou žít chovatelé veškerého ptactva ze Štěpánova nad Svratkou a v okolí na Vysočině v napětí. Výsledky testů na ptačí chřipku u poražených slepic z ohniska nákazy pak vynesou ortel i nad jejich chovy. Právu to po pondělní schůzce veterinární správy se starosty dotčených obcí řekla starostka Štěpánova Šárka Kunčíková (za ODS).

Foto: Igor Zehl, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Lidé jsou s tím víceméně smířeni. Dojde-li na vybíjení chovů, přijmou to. Vědí, že je to nebezpečné,“ popsala starostka atmosféru v obci.

Ve Štěpánově choroba vypukla v polovině minulého týdne. Jedna z místních malochovatelek našla ve středu ráno z dvanáctihlavého hejna slepic dvě zvířata mrtvá, během dne pak uhynuly další čtyři kusy.

Chovatelka se proto obrátila na veterinárního lékaře. Výsledky laboratorních testů spustily první sérii opatření už během víkendu.

„Už v sobotu jsme obcházeli chovatele i u nás,“ potvrdil starosta nedalekého Ujčova Vladimír Mitáš (za KDU-ČSL), že příprava na tu horší z variant začala neprodleně.

Ve Štěpánově byl vybit přímo zasažený chov, tedy zbývajících šest slepic a tři kachny, a také malochovy v bezprostředním sousedství.

Na výsledky testů právě u těchto 12 slepic, které mohly přijít s nakaženými kusy do styku, se nyní čeká. Budou-li na ptačí chřipku pozitivní, vybijí veterináři minimálně slepice i kachny v celém Štěpánově.

„Malé chovy tu má asi 107 domácností, jde o víc než tisíc kusů drůbeže a desítky kachen. Holubi a exotické ptactvo by byli na individuálním posouzení, většinou jsou zavření,“ uvedla starostka.

V Česku se objevila ptačí chřipka

Domácí

V užším tříkilometrovém ochranném pásmu čekají na výsledek ještě obce Ujčov, Koroužná a místní část Bystřice nad Pernštejnem, Kozlov. O tamních chovech by se rozhodovalo až po Štěpánově.

„Naštěstí tu žádný velkochov nemáme. A lidi tu vědí, že jsou důležitější věci než pár slepic, i když taková situace samozřejmě nikoho nepotěší,“ poznamenal Mitáš. Toho stejně jako ostatní zástupce nejbližších obcí čeká cesta od domu k domu a přesná evidence veškerého chovaného ptactva.

„Potvrdí-li se nákaza, nejspíš přijde na řadu likvidace i u nás v Kozlově,“ potvrdil místostarosta Bystřice nad Pernštejnem Martin Horák (Sdr. za rozvoj bystř. regionu). I v této městské části s více než dvěma desítkami adres je čeká obcházení lidí se sčítacími archy. Samotné město už spadá do mírnějšího pásma, tzv. pásma dozoru. Lidé tu budou o opatřeních zatím jen informováni.

Plošná likvidace se zatím nekoná

V pondělí v podvečer Právu mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček potvrdil, že výsledky testů drůbeže z kontaktních hospodářství měly negativní výsledek. Plošná likvidace se tedy zatím konat nebude.

Veterináři varují před rizikem přenosu ptačí chřipky z Polska

Ekonomika

„Žádné další kroky se nechystají, vyhlášená opatření ale samozřejmě zůstávají v platnosti,“ uvedl mluvčí. Dále tak pokračují soupisy chovů v ochranném pásmu, lidé tam mj. musí držet ptáky v uzavřených prostorách, sledovat jejich zdravotní stav a neprodleně hlásit jeho změny či úhyny jedinců.

Reklama

Související články

Na Slovensku se objevila ptačí chřipka

Slovenské úřady potvrdily výskyt ptačí chřipky v malochovu na jihu země. Veterinární správa uvedla, že jde o silně patogenní subtyp H5N8, který na konci...

V Česku se objevila ptačí chřipka

V České republice se objevila nákaza ptačí chřipkou. U malého chovu drůbeže ve Štěpánově nad Svratkou na Vysočině zaznamenali veterináři vysoce patogenní vir...

Výběr článků

Načítám