Hlavní obsah

V Česku se objevila ptačí chřipka

Aktualizováno

V České republice se objevila nákaza ptačí chřipkou. U malého chovu drůbeže ve Štěpánově nad Svratkou na Vysočině zaznamenali veterináři vysoce patogenní vir H5N8. Informovala o tom v sobotu Státní veterinární správa. Virus není přenosný na člověka.

Foto: Mapy.cz

Virus ptačí chřipky se objevil na Vysočině

Článek

„Nákazu do chovu zřejmě zavlekli volně žijící vodní ptáci,” uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. V nakaženém chovu bylo podle něj 12 slepic a tři kachny. Během dvou dnů polovina slepic uhynula.

Chovatelka úhyn nahlásila a veterináři uhynulé slepice vyšetřili. U všech našli patogenní virus. „Zbývající drůbež v chovu bude utracena a kolem ohniska nákazy bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů,” uvedl ředitel SVS Zbyněk Semerád.

„Jsme připraveni pomoci zasaženým chovatelům s odškodněním, které jim ze zákona náleží. Nejdůležitější ale nyní je, aby se zamezilo dalšímu šíření nákazy, chovatelé by měli z preventivních důvodů zabránit kontaktu volně žijících a domácích ptáků,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Ideální je přemístit ptáky do uzavřeného prostoru, kde se zamezí i kontaminaci vody či podestýlky.

Virus ptačí chřipky se naposledy v Česku objevil před třemi lety.

Subtyp H5N8 je pro ptáky vysoce smrtelný, přenos na člověka ale nebyl zaznamenán. Stejný typ viru se v Česku objevil i v roce 2017, bylo kvůli němu vybito několik chovů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám