Hlavní obsah

Lidé na Příbramsku odmítají rozebírání hald po uranu

Právo, Radek Plavecký

Proti rozebírání obrovských hald po těžbě uranu vznikla na Příbramsku nová petice. Stojí za ní hlavně obce Háje a Petrovice a zatím desítky místních lidí, kteří petici podepsali. Nebojí se ani tak uvolňování radioaktivních látek, jako spíše prachu, hluku a enormní dopravní zátěže, které by rozebírání odvalů přineslo.

Foto: Jan Ptáček, ČTK

Pozůstatky po těžbě uranu na Příbramsku.

Článek

Proto iniciátoři petice navrhují nechat haldy tak, jak jsou. „Otevřením hald by se určitě nějaká radiace uvolnila, nějaký uran v haldách kamení určitě bude. Pro místní obyvatele je ale asi podstatnější to, že by se narušil jejich klid. V sousedství hald si mnozí postavili nové domy, o haldách věděli, počítali s nimi a celé generace už tady s nimi žijí a nikomu nevadí,“ vysvětlil starosta Petrovic na Příbramsku Petr Štěpánek (za STAN).

Otevřením hald by se určitě nějaká radiace uvolnila, ale pro místní je podstatnější, že by se narušil jejich klid
Petr Štěpánek

„Pokud se začnou těžit, bude tady zase spoustu let hluk, prach a nadměrná dopravní zátěž nákladních aut, která budou materiál odvážet,” dodal.

Likvidaci některých odvalů plánuje státní podnik Diamo, který je pověřený správou území po uranové těžbě. Příbramské odvaly obsahují celkem 400 tisíc tun uranových rud, které jsou zdrojem radonu.

I v materiálech samotného Diama odborníci měřící vliv na obyvatele a prostředí dokládají zvýšené hodnoty radonu a gama záření, a to nejvíce v oblasti obce Brod a dál v obcích Sázky, Dubenec, Bytíz či Háje. Hygienici či pracovníci inspekce životního prostředí se tímto problémem zatím podle jejich vyjádření nezabývali.

„V této souvislosti jsme nic neřešili ani neřešíme,“ potvrdila Právu mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Rada schválila zúžení počtu lokalit pro úložiště jaderného odpadu. Rozhodne vláda

Ekonomika

Pro těžbu kamene z hald a jejich likvidaci si Diamo nechává zpracovat dokumentaci o vlivu na životní prostředí, kterou posuzuje ministerstvo. Prozatím se posuzuje likvidace tří hald. Na Příbramsku jich je ale více než dvacet. Pokud k těžbě dojde, bude trvat nejméně 10 až 15 let.

Bojují proti potlačení minulosti

Zatím nejpravděpodobnější variantou je postupné odtěžení materiálu a jeho přeprava pomocí pásového dopravníku na jedno centrální místo. Tím by měl být areál bývalé šachty 16 v lokalitě Bytíz, kde by se měla hlušina hromadit a dál třídit a zpracovávat. Kamení by se mělo použít na stavební účely, hlavně při stavbě silnic či železnic.

Podle zástupců Diama se počítá s monitoringem hluku i radiace a obce samotné si budou moci určit, kde se bude měření provádět. V první fázi se počítá s těžbou z odvalů šachet číslo 11, 15 a 19. Diamo počítá s likvidací celkem 11 hald o celkovém objemu přibližně 25 milionů metrů krychlových.

Jaderná fakulta připravila nový studijní program - vyřazování jaderných zařízení z provozu

Věda a školy

Kromě obavy z hluku a prachu připomínají iniciátoři petice i další hledisko. „Radon je všude kolem nás, u nás je i průzkumná štola, kde se našel uran. S tím se tady už ale žije. Haldy patří k této hornické oblasti jako odkaz a jejich rušením potlačíme hornickou minulost,“ předložil další argument starosta Petrovic.

Reklama

Výběr článků

Načítám