Hlavní obsah

Lidé hledají stále častěji pomoc u ombudsmana. Kvůli reformám a ekonomické krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Na ombudsmana Pavla Varvařovského se obrací stále více lidí. V roce 2012 obdržel celkem 8641 stížností občanů, což je o pětinu více než předloni. Podle něj je to výsledek sociálních reforem a úsporných opatření v rámci ekonomické krize. Roli hraje i zvyšující se právní vědomí občanů a míra jejich odhodlání domoci se svých práv. Varvařovský to v úterý uvedl při uvedení souhrnné zprávy o své činnosti.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ombudsman Pavel Varvařovský (vpravo) se svým zástupcem Stanislavem Křečkem na tiskové konferenci v Brně.

Článek

Ombudsman zjistil loni pochybení úřadů v celkem 628 případech, jen 16 jich úřady nenapravily. Do kompetence veřejného ochránce práv přitom spadá zhruba 60 procent doručených stížností. I tam, kde pomoci nemůže, nabízí lidem alespoň rady, jak mohou postupovat.

K nejpočetněji zastoupeným agendám patří stížnosti z oblasti sociálního zabezpečení. O tom, že se veřejnost potýká s většími sociálními problémy, svědčí podle Varvařovského i to, že se loni ve srovnání s rokem 2011 zvýšil počet stížností ze sociální oblasti, které od lidí dostal, o celkem 36 procent.

Ombudsman v úterý představil souhrnnou zprávu o své činnosti v loňském roce. Ze získaných poznatků vypracoval deset doporučení pro Poslaneckou sněmovnu, které předá zákonodárcům, a to s konkrétními návrhy, jak zjištěné problémy řešit.

O rozdělení agendy není jasno

Varvařovský v úterý v Brně poprvé veřejně vystoupil se svým novým zástupcem, bývalým poslancem za ČSSD Stanislavem Křečkem. Dohodli se, že o případném rozdělení agendy v Kanceláři veřejného ochránce práv budou jednat v květnu.

Oba se shodují v tom, že jejich dosavadní spolupráce je dobrá. Křeček se na ni podle svých slov těší, tvrdí, že "bude bez problémů". Varvařovský zdůraznil, že mu nevadí rozdílné pohledy na odborná témata, chce ale, aby výstupy z úřadu byly jednotné. „Mělo by to fungovat jako v rodině. Doma se můžeme pohádat, ale navenek budeme jednotní. Na náš vztah jsem často dotazován a podle některých otázek mi to připadá, jako že se už div nepereme. Víte, jsme starší mužové, notabene stejné profese a ti se většinou dohodnou," nechal se slyšet Varvařovský.

Křeček v uplynulých dnech nahradil ve funkci Jitku Seitlovou, které vypršel šestiletý mandát zástupkyně ombudsmana. Zabývala se stavebnictvím, životním prostředím, sociálněprávní ochranou dětí, zdravotnictvím a ochranou osobních údajů.

Nový zástupce už avizoval, že by se chtěl věnovat legislativní oblasti. „Celá řada problémů, které nejsou řešeny například v oblastech sociálního bydlení, není v tom, že bychom je řešit nechtěli, ale je to tím, že nikdo pořádně neví, jak je řešit,“ uvedl Křeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám