Hlavní obsah

Lidé chybně kombinují léky, zbytečně si škodí

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neberete léky na ředění krve? Takovou otázku by měl v lékárně dostat každý, kdo si přijde koupit obyčejný lék proti bolesti. Některé léky se totiž kombinovat nesmějí, a zvlášť to platí u přípravků na ředění krve, které nebezpečně reagují na celou řadu dalších léků, včetně obyčejného ibuprofenu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kombinaci léků, která může ohrozit jeho zdraví i život, ale v Česku užívá každý devátý člověk. Vyplývá to ze statistik lékárenské sítě BENU. Ty ukazují, že celé tři čtvrtiny pacientů užívají léky, které na sebe vzájemně reagují. Ve více než 11 procentech šlo o závažné lékové interakce, které mohou způsobit vážné zdravotní problémy, u každého pětadvacátého pacienta (4,1 procenta) může dokonce kombinace užívaných léků ohrozit jeho život.

Podle dřívějšího průzkumu Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) mohou lékové interakce v Česku zabít víc než 200 lidí ročně. Češi patří, co se týče braní léků, mezi rekordmany, čeští senioři berou v průměru deset léků současně.

„V průměru zaznamenáváme u jednoho pacienta více než 2,5 vzájemné interakce léků. Riziko se zvyšuje při užívání většího množství léků současně. V pěti procentech případů jsme zaznamenali duplicitní užívání stejného léčiva pod jiným názvem anebo přípravku, který má podobný účinek,“ sdělila vedoucí odborných projektů lékáren BENU Michala Belasová s tím, že duplicity se často vyskytují u léků na bolest.

Pozor na warfarin

Často se jedná právě o přípravek na ředění krve s obsahem warfarinu, který reaguje s významnou částí léků proti bolesti, některými antibiotiky nebo s léky používanými při poruchách srdečního rytmu.

Podle mluvčí České lékárnické komory Michaely Bažantové je hranice mezi správnou účinností a toxicitou u tohoto léku úzká. „Stačí jen malá změna jeho koncentrace v krvi a významně se zvyšuje riziko těžko zastavitelného krvácení, v krajním případě může pacient vykrvácet,“ řekla. Účinek warfarinu v těle může zvýšit i větší množství alkoholu, lékaři doporučují vypít při užívání tohoto léku maximálně jedno pivo denně.

Zdraví nebezpečné kombinace mohou ale tvořit i další léky. V databázi společnosti DrugAgency je bezmála 42 tisíc záznamů lékových interakcí. „Častým rizikovým spojením je volně prodejný helicid k léčbě pálení žáhy a trombex, který v této kombinaci částečně ztrácí své účinky na ředění krve,“ řekl Josef Suchopár ze společnosti.

Pomůže záznam?

Podle ministerstva zdravotnictví došlo od roku 2007 do roku 2017 k více než 3,5násobnému růstu počtu hospitalizací v důsledku nesprávného užívání léků. Situaci by měl vylepšit zákon o sdíleném lékovém záznamu.

„Novelou zákona chceme umožnit předepisujícím lékařům, lékárníkům a zdravotnické záchranné službě nahlížet do údajů o předepsaných a vydaných lécích pacienta. Na základě toho budou moci zohlednit jeho předchozí i aktuální farmakoterapii,“ řekla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Sdílený záznam ale nepomůže pacientům, kteří užívají volně prodejné léky. Společnost BENU má webovou aplikaci, kde si mohou lidé ověřit, zda kombinace léků je bezpečná. Výsledky mohou rovnou odeslat ke konzultaci s lékárníkem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám