Hlavní obsah

Lidé by měli obcím přispívat na úklid chodníků, napadlo VV

Právo, Oldřich Danda

Naštvaní lidé padající jako hrušky na ledu a nebývale velkém množství sněhu inspirovali Věci veřejné k úvaze, aby za stav chodníků byli znovu částečně odpovědní majitelé přilehlých domů. Mezi svými stoupenci vyvolali referendum s otázkou, zda mají bojovat za změnu tzv. chodníkového zákona. Navrhují, aby majitelé domů pod sankcí pomáhali s úklidem nebo na něj obci přispívali.

Foto: Novinky

Některé městské části se o chodníky pokryté ledem nestarají

Článek

Novela zákona o pozemních komunikacích účinná od jara 2009 přenesla odpovědnost za stav chodníků z majitelů přilehlých nemovitostí na vlastníky chodníků, tedy většinou obce. Ty často úklid nestíhají a tvrdí, že nemají peníze. Proto se jim vyplatí pojistit a náhradu škody zraněným chodcům nechat pojišťovnám.

Jak Právu řekla poslankyně VV Jana Suchá, změna zákona zhoršila bezpečnost lidí. Pouhý návrat k tomu, aby za stav chodníků byli odpovědní zase majitelé přilehlých domů, ale odmítá a ráda by našla střední cestu.

„Nejvíce by se mi líbil model součinnosti obou subjektů. Já chodník např. pod nějakou sankcí musím uklízet, odpovědný v případě úrazu bude ale stále majitel,“ uvedla Suchá.

Podle jejího stranického kolegy, poslance Davida Kádnera, je dobře, že se odpovědnost přenesla na obce, ale majitelé domů by měli obcím na úklid přispívat. „Nebránil bych se variantě, aby majitelé finančně přispívali na údržbu nějakou možnou částkou. Věřím, že to uvítají i obce a města,“ uvedl Kádner.

I chodci musí mít zimní obutí

Tvůrce tzv. chodníkové novely senátor Jaroslav Kubera (ODS) nevidí důvod něco měnit, protože podle něj žádný zákon nepřiměje lidi, aby se o své okolí starali. „Kdo uklízel dříve, uklízí i nyní. Lidé, kteří neuklízeli, nebudou uklízet nikdy,“ řekl Právu.

Dodal, že VV dělají jen populistická gesta. Kubera jako primátor Teplic má s uklízením chodníků a s řešením pojistných případů bohaté zkušenosti. „Po mediální masáži, jak mají lidé na obce útočit, se snažilo domoci nějaké náhrady více lidí než v minulosti,“ uvedl Kubera. Ne všichni se ale náhrady dočkají.

„Paní, která upadla v teniskách, se domáhala náhrady, ale nedostala nic ani od pojišťovny. V tom zákoně totiž je, že chodec stejně jako řidič se musí přizpůsobit zimním podmínkám,“ poznamenal.

Letošní zima podle něj ukázala, jak složitá může realita být. „Bariéry sněhu byly tak veliké, že když jel pluh, nezbývalo mu nic jiného než to nahrnout na odklizené chodníky,“ připomněl Kubera.

„Nejdráž“ vyjdou pády v Praze

Česká pojišťovna vyplatila loni 1300 pojistných případů, kdy se zranění chodci hojili na pojistkách obcí. Průměrná výše škody se pohybovala kolem 9000 Kč.

Podle Jana Marka z tiskového oddělení České pojišťovny byl největší nápor žádostí v mrazivém prosinci. „Nejvíce případů máme z loňského roku hlášeno v Praze, dále pak na severní Moravě a v jižních Čechách. Průměrné plnění za tyto škody je o něco vyšší v hlavním městě kvůli vyšším náhradám za ušlý výdělek,“ řekl Marek Právu.

Podle něj se zranění mohou hojit jak na obcích, tak na vlastním úrazovém pojištění. Aby k plnění vůbec mohlo dojít, musí mít zranění v ruce důkaz, že se zranili na neuklizeném chodníku.

„Poškozeným doporučujeme zajistit si co nejvíce důkazů o tom, co se stalo – ideální jsou lékařské zprávy, informace od záchranářů, svědecké výpovědi, protokol městské policie apod.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám