Hlavní obsah

Liberecký hejtman Půta kritizuje rozdělování vakcín. Praha a Brno jich prý dostávají víc

Právo, mip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) v pondělí zkritizoval vládu za to, jakým způsobem v Česku distribuuje očkovací vakcínu proti nemoci covid-19. Podle něj Praha a Brno dostávají nepřiměřeně více vakcíny oproti ostatním krajům. S touto výtkou se už podle svých slov obrátil na ministra zdravotnictví Jana Blatného.

Foto: Michael Polák, Právo

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta

Článek

„Musím říct, a použiju slušné slovo, že jsem rozčarován z toho, jak zatím dochází k rozdělování vakcín. Z čísel, která máme k dispozici, tak do nemocnic a dalších zařízení v Praze bylo distribuováno 32 procent vakcíny, do nemocnic v Brně 19,4 a do Libereckého kraje celkem 2,77 procenta. Podíl seniorů nad 65 let, podle jejichž počtu by se měla vakcína dělit, je přitom v našem kraji 4,22 procenta. To znamená, že jsme dostali asi o třetinu vakcíny méně, než by odpovídalo dělbě,“ upozornil na pondělním jednání Krizového štábu Libereckého kraje Půta.

Chlíbek: Tempo očkování musí zrychlit

Koronavirus

Ministra Blatného už podle svých slov požádal, aby ministerstvo nepoměr vyrovnalo. „A to především proto, že společnost Pfizer oznámila, že sníží dodávky do Evropy a do České republiky o 40 procent. A podle mého názoru by se měly tedy snížit dodávky především v těch krajích, kde je počet vakcín nepřiměřeně vysoký, a ne v těch regionech, které jich dosud dostávaly méně,” dodal.

Karlovarský kraj nemá vakcíny na očkování seniorů ani zdravotníků

Domácí

Podle Půty vede nepoměr v krajích k situacím, kdy v některých regionech už očkování dostávají hasiči i policisté, a v jiných není dost vakcíny ani pro seniory v domovech důchodců.

Reklama

Výběr článků

Načítám