Hlavní obsah

Lhůta na projednání dopravního přestupku bude od října dvojnásobná

Právo, Jakub Troníček

Řidiči, kteří byli dosud zvyklí vyhýbat se placení pokut zdržovací taktikou při řešení přestupku na úřadu, budou mít od října komplikovanější situaci.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Úřady budou mít na vyřízení dopravního přestupku dva roky. Ilustrační foto

Článek

Kvůli masivnímu využívání najatých advokátů a firem protahujících celé řízení až k jeho promlčení totiž ministerstvo vnitra sáhlo k prodloužení zákonných lhůt. Ty nyní dávají úřadům na kompletní vyřešení přestupku maximálně jeden rok od jeho spáchání, a pokud to do té doby úředníci nestihnou, přestupek je promlčený.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Od října ale začne platit novela přestupkového zákona, která tuto dobu v praxi zdvojnásobí. Dvanáct měsíců nově dostanou úřady jen na samotné vyrozumění pachatele a posléze budou mít k dispozici stejnou dobu na vlastní řešení přestupku.

Obviněného nelze uznat vinným za spáchání přestupku a uložit mu sankci po uplynutí dvou let od jeho spáchání
mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá

Právu to potvrdila mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá s tím, že roční promlčecí lhůta se přeruší zahájením řízení o přestupku. „Přerušení bude mít za následek běh zcela nové promlčecí doby, tedy obviněného bude možné uznat vinným a uložit mu sankci do jednoho roku od přerušení promlčecí doby,“ vysvětlila.

Navíc nedostanou úřady ani den

Přerušení se podle ní může opakovat, a to například v případě odvolání. To ale v praxi neznamená, že by úřady mohly přerušovat a prodlužovat řízení donekonečna.

„Zákon stanoví, že obviněného nelze uznat vinným za spáchání přestupku a uložit mu sankci po uplynutí dvou let od jeho spáchání,“ dodala mluvčí.

Změna, na kterou upozornil server Aktuálně.cz, má podle ní především pomoct úřadům, které jsou aktivní a snaží se spáchaný přestupek potrestat.

Taková snaha totiž často naráží na praxi, kdy si pachatelé přestupků najímají specializované firmy, aby je u jednání s úřady zastupovaly. Tito zástupci mají ale často např. sídla v zahraničí, nepřebírají si předvolání a přestupek po roce spadne do promlčení a viník vyvázne bez potrestání.

Podle návrhu bude moci policista sáhnout na místě až k sankci do maximální výše 5000 korun

Samotné prodloužení promlčecí lhůty na dvojnásobek nicméně i podle názoru vnitra sabotování přestupkového řízení zcela nevymýtí. Jde ale podle resortu ruku v ruce se zefektivněním celého řízení na jednotlivých úřadech o jeden z potřebných předpokladů úspěšného řešení problému.

Čeká se na nový zákon

Hlavní změnu v tomto směru má ale podle Malé přinést až zcela nový zákon o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, který by se měl v nejbližší době dostat na program jednání Poslanecké sněmovny. Právě tato nová úprava má přinést několik zásadních změn, které by měly velkému podílu promlčených přestupků zamezit.

„Jedná se například o omezení možnosti zneužívání práva na konání ústního jednání, zpřesnění podmínek pro společné projednávání přestupků nebo pro rozhodování o náhradě škody,“ přiblížila Malá. Návrh podle ní obsahuje zavedení kauce na zaplacení pokuty.

Aktuální novela stávajícího přestupkového zákona podle vnitra od října také zvedne limit pro blokové pokuty. Zatímco dnes může policista uložit na místě spáchání přestupku v blokovém řízení maximálně 1000 Kč, nově bude moci sáhnout až k sankci do maximální výše 5000 korun.

Změny i mimo dopravu

Malá nicméně upozorňuje, že nejde o zvýšení sazeb u jednotlivých přestupků. Stávajících limitů pro jednotlivé přestupky se totiž budou muset policisté i nadále držet.

„Nejedná se o navýšení sazby pokuty u jednotlivých přestupků, nýbrž o zvýšení hranice, do které lze pokutu v rámci sazby stanovené zákonem za konkrétní přestupek uložit v blokovém řízení nebo příkazem,“ vysvětlila mluvčí vnitra. Doplnila, že změny se v praxi dotknou i přestupků páchaných mimo dopravu.

„Obdobně se zvýšil limit pro pokutu, kterou lze uložit mladistvému,“ zmínila nadcházející změnu.

Mladistvým tak bude možné udělit v mezích zákonné sazby pokutu až do výše 5000 korun a v blokovém řízení nejvýše 2500 korun. Nyní je to 2000 korun maximálně, z čehož pro blokové řízení je limit 500 korun.

Významnou novinkou, kterou současná novela přinese, pak bude zavedení evidence přestupků. Ta má začít fungovat rovněž od října, ale roku 2016 tak, aby byl čas na její zřízení.

Přinést má zejména zpřísnění postihu pro opakované páchání přestupků, a to hlavně těch proti majetku, veřejnému pořádku nebo občanskému soužití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám