Hlavní obsah

Levnější pivo letos nebude. Koalice se nedohodla

Novinky, zpe
Praha

Když ministr financí Andrej Babiš (ANO) přišel s tím, že chce snížit DPH u točeného piva na 10 procent, strany se začaly předhánět v dalších návrzích. Sazbu chtěly snížit i u nealkoholických nápojů, masa, mléka či másla. Výsledek? Koalice se nedohodla a případné snížení přesunula na příští rok.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš na pivním festivalu na pražské Letné. Archivní snímek

Článek

Snížená sazba pro točené pivo měla původně podle Babišova návrhu platit od letošního července. Šéf státní kasy tak chtěl podpořit hospodské, které na podzim čeká zavedení elektronické evidence tržeb. [celá zpráva]

Daň z přidané hodnoty se ale nakonec letos pravděpodobně měnit nebude. „Koalice se dohodla, že v úvahách o případných úpravách sazeb DPH budeme pokračovat až po vyhodnocení vývoje výběru DPH v tomto roce,“ sdělil v pondělí Novinkám předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Babiš mluví o lednu 2017

To potvrdil i Babiš. „Koalice řekla, že se snižováním počká až na letošní výběr DPH a na dopad kontrolního hlášení na výběr DPH v tomto roce,“ uvedl. Dodal, že pokud by se koalice domluvila, desetiprocentní sazba na pivo a nealko by mohla platit od ledna 2017.

Sociální demokraté ale už dříve stanovili podmínku. „Pokud by se mělo měnit DPH u piva, bude sociální demokracie prosazovat snížení zdanění základních potravin z 15 na 10 procent, stejně jako to nedávno udělali na Slovensku. Požadujeme tedy snížení DPH u masa, mléka, másla a chleba,” uvedl koncem ledna premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Lidovci nechtějí DPH měnit vůbec. [celá zpráva]

V současnosti v ČR platí tři sazby DPH. Základní 21 procent, snížená 15 procent a druhá snížená 10 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám