Hlavní obsah

Léku tamiflu je dost, ujistil Julínek

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) prohlásil ve čtvrtek na dotaz Práva k výskytu ptačí chřipky v chovu krůt na Orlickoústecku, že lidem v ČR nehrozí nákaza ptačí chřipkou. Dodal, že ČR má pro případ celosvětové epidemie chřipky schválený pandemický plán.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

ČR má zásoby léku na ptačí chřipku pro 20 procent populace.

Článek

"Zásoby léku tamiflu na ptačí chřipku máme pro 20 procent populace. To zajištěno je," ujistil ministr. Lék podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta může předepsat praktický lékař a je dostupný v lékárnách.

"V současné době je ale absolutně zbytečné tento lék předepisovat a konzumovat," sdělil Právu Vít. Podle něj je v ČR připraveno 1,8 miliónu dávek léku a do konce roku jich budou dva milióny.

Julínek to doplnil s tím, že tamiflu dostanou preventivně lidé, kteří v daném chovu krůt pracovali, a ti, kteří se podílejí na jeho likvidaci. "Jde o veterinární záležitost bez vlivu na lidskou populaci. Není třeba se obávat," řekl ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám