Hlavní obsah

Lékárníci: situace ve zdravotnictví je kritická

PRAHA

Lékárnická komora svolala na březen mimořádný lékárnický sjezd. Situaci nejen v lékárenství, ale v celém českém zdravotnictví hodnotí představenstvo komory jako kritickou. Právu to řekl prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Článek

"Nesouhlasíme s tím, aby čeští pacienti byli nadále vystaveni dopadům nepromyšlených a destruktivních kroků ministerstva zdravotnictví. Stojíme za rozhodnutími krizového štábu a podporujeme plánovanou demonstraci v Praze," prohlásil Chudoba.

Představenstvo komory podle něj na 11.března svolává v Praze mimořádný lékárnický sněm. "Budou mít na něj přístup všichni lékárníci, očekáváme účast zhruba tisícovky kolegů. Chceme projednat aktuální situaci a hlavně co dále," řekl bez dalšího upřesnění.

Představenstvo podle něj odsouhlasilo rovněž to, že v březnu lékárny v krajích uspořádají dny otevřených dveří, v nichž na tři hodiny po běžné otevírací době otevřou a pozvou laickou veřejnost, ať se seznámí s chodem lékáren. Lékárníci tak rovněž nahradí lidem tři hodiny, o které je připravili, když lékárny 26. ledna zavřeli na protest proti politice ministra zdravotnictví Davida Ratha.

V lednu skončilo sedm výdejen léků

Lékárníci jsou ve sporu s ministrem Davidem Rathem kvůli výši lékové marže. Rath prosadil její snížení od ledna z 32 na 29 procent. Lékárníci se o marži dělí s distributory, ve výsledku dostanou 17 procent. Podle nich hrozí kvůli snížení příjmů krach čtvrtiny, zejména malých venkovských.

Podle Chudoby jen v lednu kvůli nižším příjmům skončilo sedm výdejen léků. V Česku je 2300 lékáren, 250 výdejen a téměř 7000 lékárníků. Lékárníci se snaží prosadit změnu v systému marží tak, aby z levnějšího léku dostali více procent. Dosud je procento u všech léků stejné, takže vydělají nemocniční lékárny vydávající drahé preparáty, naopak existenční potíže mají malé lékárny s levnými léky, a tedy nízkými příjmy z marží.

Paroubek má zvážit odvolání Ratha

Lékárníci podepsali petici krizového štábu, který utvořila Koalice soukromých lékařů s lékárníky a asociací malých nemocnic. V petici vyzvali premiéra Jiřího Paroubka, aby zvážil odvolání ministra Ratha. Paroubek to odmítl, na podpoře ministra trvá.

Představenstvo projednalo na dvoudenním zasedání také další rozvoj celoživotního vzdělávání lékárníků, standardy pro činnost lékáren či zákon o léku. Vyzvalo lékárníky z celé republiky k účasti na demonstraci na Staroměstském náměstí.

Lékárníci chtějí letos na podzim uspořádat evropský lékárnický kongres, tématem by bylo také elektronické předávání dat mezi lékaři a lékárnami o předepsaných lécích, přineslo by to systému úspory. Pojišťovny platí ročně za léky 40 miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám