Hlavní obsah

Lékařka ze Strakonic bojuje s covidem v Ugandě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uganda

Příběhy lékařů, kteří se přidali k velkým organizacím, jako jsou Lékaři bez hranic nebo Červený kříž, a rozjeli se léčit do těch nejvzdálenějších koutů planety, nejsou neobvyklé. Ten Lenky Karahutové (27) je jiný. Aby mohla pomáhat, založila vlastní humanitární organizaci.

Foto: www.emoter.org, Právo

Lenka Karahutová na nejchudším severu Ugandy, kde za tři dny ošetří až 1600 lidí.

Článek

Po pátém ročníku medicíny odjela na vlastní pěst do Ugandy. Teta jí nabídla peníze pro tamní lidi v nouzi, když bude mít jistotu, že se dostanou těm, kteří je opravdu potřebují. Odstartoval tak projekt výjezdů lékařů do desítky kilometrů vzdálených vesnic v džungli, za nímž jsou tři medici z Prahy. Za dva roky tak pomohli už téměř osmi tisícům lidí.

„Tři měsíce jsem dobrovolničila v hlavním městě Ugandy Kampale. Domluvené jsem to měla přes jednu spolužačku přímo s místní nemocnicí. Tam jsem zjistila, že ve vzdálených oblastech v džungli často umírají i lidé, kteří se dají velmi lehce vyléčit. Jen kvůli nedostatku léků, nebo že je vůbec neviděl doktor. Pak jsem se dozvěděla o medical outreach – lékařských výjezdech právě do těchto chudých vesnic, kde není desítky kilometrů v dosahu žádný lékař,“ řekla Právu.

„Kolegové mi vyprávěli i o jednom sirotčinci a já si vzpomněla na nabídku tety,“ uvedla Karahutová.

V Japonsku rychle rostou počty nakažených, covid sužuje i sportovce na olympiádě

Svět

„Ze sirotčince se vyklubalo spíš komunitní centrum. Bylo tam asi sto dětí, ale i spousta seniorů. Díky finanční podpoře jsem zaplatila do tohoto místa výjezd týmu zdravotníků. Očkovali jsme, podávali tablety na odčervení, vitamíny a základní léky. Vždy ráno už na nás lidé čekali ve frontě,“ popisuje začátek spolku tehdy ještě medička Lenka Karahutová.

„Najednou se i moji přátelé a známí dozvídali, co v Ugandě dělám, a začali mi posílat peníze. A tak výjezdů začalo přibývat,“ doplnila.

Po návratu do ČR Lence, která pochází z Prešova, vzpomínky na tyto lidi a děti, jimž život může zachránit i podání jediné pilulky, nedaly spát. A tak se v roce 2020 rozhodla zaregistrovat spolek EMOTER. Přidali se k ní ještě medici Petr Janota a Tamara Fořtová, kteří dokončují studium medicíny v Praze, pak i dalších deset dobrovolníků z řad budoucích lékařů, ale pak přišel covid.

S covidem přišel hlad

„Pracuji ve strakonické nemocnici na gynekologicko-porodnickém oddělení. I tam jsme samozřejmě měli pozitivně testované rodičky a následně jsme se i měnili v covidové oddělení. Bylo to náročné, fyzicky i psychicky strašné, pro sestry ještě o to víc. Ale pořád to bylo něco jiného, než jsem během pandemie pak zažila v této rozvojové zemi,“ vzpomíná na jaro lékařka.

Tam podle statistik odhadují, že by mohli mít polovinu proočkované populace v roce 2035.

Vakcinovaní jsou vesměs jen zdravotníci, a to jen někteří, a očkují tím, co dostanou darem.

Izrael umožní očkovat proti covidu už děti od pěti let. Ale jen výjimečně

Blízký a Střední východ

Školy se v Ugandě také uzavřely, ale tam to znamená, že velká část dětí začala hladovět a mnohdy museli kvůli obživě také těžce fyzicky pracovat. Často jim propadlo školné, ve kterém měly zahrnut i oběd, a to bylo někdy jejich jediné jídlo za den.

„Na druhou stranu jsou z covidu tak vyděšení, že všechna nařízení dodržují, což mnohdy nadmíru tvrdě hlídá armáda. Jednou se nám i stalo, že jsme stáli na křižovatce na motorce, jako spousta jiných, občas se tam takhle zaseknete nadlouho, a všechny nás obešel pán, jehož prací bylo všem nakapat dezinfekci na ruce,“ popsala dodržování nařízení afrického státu lékařka.

Karahutová a její čeští kolegové pracují jako dobrovolníci. Peníze shánějí, aby mohli zaplatit deseti místním zdravotníkům, kteří s nimi spolupracují na výjezdech. Získali už podporu českého ministerstva zahraničních věcí a finanční dary schraňují na transparentním účtu 2901888915/2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám