Hlavní obsah

Lékaři nechají pacienta, aby sám rozhodl o své léčbě srdce

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ischemické choroby srdeční (ICHS) jsou nejčastějšími onemocněními srdce. K nejznámějším projevům patří infarkt a angina pectoris. Až dosud výhradně lékaři rozhodovali o postupu léčby. Teď nově bude i na pacientovi, jaký postup po dohodě s lékařem zvolí.

Foto: Václav Pergl, Právo

Lékaři Nemocnice Na Homolce při operaci srdce

Článek

„Při rozhodování, zda je při léčbě ischemické choroby srdeční vhodnější obejít pacientovi zúženou či uzavřenou část tepny bypassem, nebo ji roztáhnout balónkem a vyztužit stentem, je nutné brát v úvahu především typ a rozsah postižení srdečních tepen. U těžce postižených pacientů se pak ukazuje bypassová operace jako vhodnější a trvalejší řešení než zavedení stentu,“ řekl Právu ve středu přednosta Kardiocentra pražské Nemocnice Na Homolce Štěpán Černý.

Tři roky bylo 3000 pacientů sledováno

Odvolal se přitom na závěry nové mezinárodní studie SYNTAX, v níž lékaři zkoumali zdravotní stav více než 3000 pacientů z Evropy i USA během tří let po provedeném výkonu. Poznatky budou ve čtvrtek a v pátek předneseny na výročním sjezdu České společnosti kardiovaskulární chirurgie, který se koná v Českých Budějovicích.

„Ischemická choroba srdeční je nedostatečné prokrvení části srdečního svalu v důsledku zúžení či uzávěru věnčitých neboli koronárních tepen, které jej vyživují,“ řekl Právu Černý.

Pro odstranění těchto překážek, a tedy zajištění dostatečného přísunu krve do srdce, se používají kromě farmakologické léčby v zásadě dvě hlavní metody. Buď se zavádí přes tříslo tenkým vodičem (katétrem) stent, nebo se provádí chirurgická operace na otevřeném hrudníku, kdy se vyřadí nefunkční úsek tepny z oběhu a vytvoří se objížďka (bypass) z náhradní cévy, která spojí tepnu s aortou.

Bypass funguje lépe

„Studie ukázala, že pokud šlo o pacienty s mírně závažným postižením srdečních tepen, byly výsledky léčby stentem i bypassem po třech letech od výkonu srovnatelné. U středně závažných, a zejména pak u těžkých postižení koronárních tepen se však zjistilo, že bypass funguje lépe,“ řekl Černý. Proto výsledky studie budou mít i praktický dopad na léčbu pacientů s ICHS v Evropě. Dokonce už byly vypracovány doporučené postupy, z nichž vyplývá, při kterém typu postižení tepen je vhodnější použít pro léčbu ICHS stent a v jakém bypass.

„Kardiolog by tedy nyní měl informovat pacienta o stavu jeho postižení, možnosti obou typů léčby a nechat ho, aby se rozhodl sám, které z nich dá přednost,“ uvedl Černý.

Měl by nemocnému říct, že má postižení tepen, které mu sice může odstranit stentem, ale nemůže mu zaručit, že bude dlouhodobě dobře fungovat. Měl by mu dát na vybranou, zda upřednostní lehčí zákrok s rizikem, že ho bude muset možná podstoupit znovu, nebo operaci, která je sice složitější, znamená delší pobyt v nemocnici a jizvu na hrudníku, ale dává větší záruku dlouhodobého řešení,“ shrnul Černý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám