Hlavní obsah

Lékaři našli v těle pacientky z Krnova vzácného parazita o délce 10 centimetrů

– Krnov
Právo, Novinky, Aleš Honus

Lékaři z nemocnice v Krnově našli v močovém měchýři šestasedmdesátileté pacientky vzácného parazita ledvinovce psího. Červ může mít až několik desítek centimetrů. Konečným hostitelem je většinou pes. Ve střední Evropě se však tento parazit vůbec nevyskytuje a nález v Krnově je prvním případem, kdy se v ČR a ve střední Evropě vůbec objevil.

Foto: Benešová Krnov/Renáta zařízení zdravotnické Sdružené, ČTK

Parazit nalezený v těle ženy měl asi deset centimetrů.

Článek

Ženu přivezla do nemocnice sanitka v listopadu poté, co se jí v moči objevila krev. Lékaři ženě provedli proplach močového měchýře a objevil se útvar, který vypadal jako sraženina, měl však nezvyklý podlouhlý tvar. Zjistili, že jde o živý organismus krvavě červené barvy o délce deset centimetrů.

„Vypadalo to jako krevní sraženina, při bližším zkoumání jsme ale zjistili, že jde o živý organismus,“ řekl Právu krnovský urolog Jan Pulcer.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dalším vyšetřením se zjistilo, že žena má v těle ještě jednoho červa přisátého na sliznici. Toho z těla vyjmuli chirurgicky. Nález poslali na parazitologii v Opavě a do pražské laboratoře. Vědci určili, že jde právě o ledvinovce psího. Definitivně potvrdit to musí ještě další testy.

Jak se žena nakazila, není jasné, teoreticky to mohlo být poté, co snědla špatně tepelně opracované maso, pravděpodobně rybí.

Ledvinovec psí je parazit temně červené barvy, který může dosahovat délky až půl metru. Konečným hostitelem je pes či jiné šelmy. Parazit má ale mnoho mezihostitelů. Vyskytuje se nejčastěji v ledvinách či močových cestách. Ke svému vývoji potřebují vodu, mezihostiteli jsou tedy i ryby a raci.
V tělech zvířat působí problémy hlavně svou velikostí, protože tlačí na různé orgány. Parazit žije zhruba pět let. Výskyty byly popsány v Kanadě, Africe, Asii a v jižní Evropě. Podle lékařů není možné, aby žena nakazila někoho dalšího.

„Pacientky jsme se samozřejmě ptali, jakým způsobem se jí mohl parazit do těla dostat. Jako nejpravděpodobnější možnost se jeví, že se tak mohlo stát po konzumaci špatně tepelně opracovaného rybího masa. Paní měla hodně ráda ryby, a to sladkovodní i mořské. Specialitu zvanou suši přitom nejedla, vždy šlo o tepelně opracované ryby,“ řekl lékař.

„U prvního vzorku se nepodařilo určit pohlaví. U druhého, šesticentimetrového šlo o nezralou samičku," řekl Pulcer. Vedoucí lékař krnovské urologie Ivo Odstrčil řekl ČTK, že parazitologické vyšetření moči bylo negativní, žádná vajíčka se v ní nenašla. Asi po dvou měsících byl podle lékařů močový měchýř pacientky zcela zahojený.

Jak dlouho mohli parazité v ženě žít, není jasné. „Životnost toho červa je pět let," řekl Pulcer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám