Hlavní obsah

Lék Bamlanivimab chránící před vážným průběhem covidu je v ČR

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do České republiky dorazila zásilka experimentálního léku Bamlanivimab, který je určen pro pacienty s vysokým rizikem těžkého průběhu covid-19. Ve čtvrtek to oznámila šéfka Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Přípravek Bamlanivimab vyvinutý společností Eli Lilly

Článek

Přípravek to od americké společnosti Eli Lilly funguje na principu kombinace protilátek, které zabraňují viru, aby se dál množil, a snižují tak pravděpodobnost vážného průběhu.

Česko celkem objednalo 14 200 dávek tohoto léku. Z Thomayerovy nemocnice v pražské Krči bude distribuován do dalších zdravotnických zařízení.

Bamlanivimab se bude pacientům podávat na základě povolení ministerstva zdravotnictví. Dostat by jej měli pacienti s jinou vážnou diagnózou, které by vážný průběh covidu mohl ohrozit na životě. Dostanou ho tak především lidé po transplantacích, s oslabenou imunitou, s nemocemi srdce nebo s rakovinou.

V průběhu března by do ČR mělo dorazit také prvních 4000 dávek léku REGN-COV2 od americké společnosti Regeneron.

Prymula: Lék od Eli Lilly je průlom

Domácí

V Česku je stále kolem 6967 hospitalizovaných, přičemž 1432 jich je na jednotkách intenzivní péče. Ve středu se potvrdilo 13 657 nových případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám