Hlavní obsah

Legendární vůz Golem umí všechno, záchranářům poslouží i na Silvestra

Novinky, vrb
Praha

Kultovní vozidlo Pražské záchranné služby Golem je českým vynálezem, který nemá ve světě obdoby. Jeho multifunkčnost je nezbytná při hromadných neštěstích a katastrofách, hodně napilno mívá překvapivě i na Silvestra.

Prohlídka záchranářského vozu GolemVideo: Novinky

 
Článek

Vůz mají záchranáři k dispozici od roku 2006 a specifické jméno mu bylo přiděleno na základě ankety mezi lidmi. Golem poskytuje zázemí zdravotníkům, operátorům, zraněným a je i s řidičem 24 hodin denně v pohotovosti. Toto mobilní lékařské pracoviště je určeno nejen pro likvidaci následků při hromadných neštěstích, ale dobře slouží také při masových sportovních akcích typu maraton. Pomáhá zkrátka všude tam, kde je potřeba rychle a spolehlivě ošetřit v krátkém čase velké množství zraněných.

Největší efektivita spočívá v rozložitelnosti, po stranách tak vzniknou prostory suplující stany, které lze uzavřít a vytopit až na třicet stupňů nebo naopak ventilovat. Ve voze je dvanáct přípojek medicinálního kyslíku, může tam být tudíž ošetřeno dvanáct pacientů ve vážném stavu a dalších mnoho osob lehce zraněných. V případě velké katastrofy jsou zde pacienti tříděni na lehce, těžce a smrtelně zraněné a následně jsou transportováni do nemocnic.

Operační středisko na střeše

„Například při leteckém neštěstí, které není zvládnutelné pomocí klasických sanitek, vyjede vůz po předem naplánovaných trasách na kritické místo. Modul během chvíle zvládne uvést do stavu použitelnosti jeden člověk. Na místě neštěstí je tak pohromadě veškerá potřebná technika, lékařské přístroje a zásoby zdravotnického materiálu, vody a kyslíku. Je možné tu stabilizovat 12 pacientů na lůžkách s kyslíkovými přípojkami a ošetřit další lehce zraněné,“ řekl Novinkám krizový manažer Pražské záchranné služby Jaroslav Slezák.

Na střeše vozu ční prosklené mobilní operační středisko, které je vybaveno pro práci dvou operátorek. Odtud má vedoucí zásahu nejen vizuální přehled o situaci, ale díky komunikační a výpočetní technice může sledovat stav volných míst v okolních nemocnicích anebo hlášení hasičů či policie. Vně vozu, pod operačním střediskem, se nachází štábní pracoviště, které slouží jako zázemí pro záchranáře a pro krizový štáb.

Na Silvestra plno

„Tento prostor lze rozšířit do stran díky hydraulickým rozkladatelným bočníkům, je zde i kuchyňská stěna. Místo slouží pro dlouhodobé akce, kde se předpokládá zasedání štábu velitele zásahu. Součástí interiéru jsou také toalety a sprchový kout,“ dodává Jaroslav Slezák.

V souvislosti s nadcházejícím novým rokem je zajímavé zmínit, že během Silvestrovského večera mají záchranáři v Golemu od rána do večera téměř plno. Množství po obraz opilých a následně kolabujících jedinců v Praze na Václavském náměstí bývají totiž bohužel desítky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám